perjantai 22. elokuuta 2008

Vaatekaapin karsinta, osa VI: kengät

Kenkien kohdalla pätevät hieman erilaiset säännöt kuin muiden vaatteiden. Ensinnäkin ”rikkinäinen” on huomattavasti laajempi termi kenkien suhteen, kuin vaikkapa alusvaatteiden suhteen. Alusvaatteita ei voi yleensä korjata, mutta kenkiä voi. Puhkikuluneet kantalaput ovat helposti pelastettavissa. Kenkien pohjan voi uusia, saappaiden varsia venyttää ja kaventaa ja pintavauriot saa yleensä helposti piiloon lankkikerroksella. Jos lisäksi kuulut allekirjoittaneen kanssa samaan ihmisryhmään, joka saa suurta mielihyvää vain kauniiden kenkien omistamisesta, voi helposti ymmärtää, miksi hieman liian pienten juhlakenkien kohdalla voidaan tietyissä tilanteissa tehdä myönnytyksiä, vaikka liian pienten alusvaatteiden kanssa myönnytyksistä ei edes keskustella. 

Seuraavanlaisia kenkiä ei kuitenkaan kannata säästellä:
  1. Auttamattomasti väärän kokoiset. Jos tarvitset kaksi pohjallista pitämään kengän paikallaan, joku isompijalkainen tarvitsee niitä sinua enemmän. Jos varpaat menevät kärjessä kirjaimellisesti rusetille, kenkä on käyttökelvoton, koska siinä ei voi kävellä.
  2. Linttaan painuneet. Todennäköinen kandidaatti tähän kategoriaan on pari uskollisesti palvelleita kävelykenkiä. Linttaantuneet kengät ovat yhtä elegantit kuin lököttävät housut.
  3. Korkokengät, joiden korot ovat ”lauenneet”. Tiedättehän tunteen, kävellessä korko joustaa oudosti ja tavallaan pakenee jalan alta. Sivusta katsottuna korko ei enää pysy suorassa, vaan lenksottaa eteen- tai taaksepäin. Jos kengät ovat hyvin, hyvin rakkaat, suutari voi yrittää vaihtaa korkoa tukevan raudan. Yleensä apu on kuitenkin vain väliaikainen ja korjaus tulee kalliiksi. Korot, jotka eivät pysy suorassa, vievät naiselta kaiken uskottavuuden ja seksikkyyden.
  4. Korkokengät, jotka ovat niin korkeat, ettei niillä pysty kävelemään. Korkkareilla kävely on harjoittelukysymys. Koikkelehtiminen liian korkeilla koroilla on yhtä eleganttia kuin yllä mainittujen lenksottavien korkojen esittely.
  5. Haisevat kengät. Ei kai tätä tarvitse edes perustella. Heitä ne vanhat lenkkarit mäkeen. Heti.
  6. Arkikengät, joista jalat tulevat kipeiksi. 
Kuten edellisestä listasta voi huomata, tietyissä tilanteissa kengät, jotka ovat aavistuksen liian pienet tai huonot jalkaan, voivat silti mennä. Käytännössä tämä tarkoittaa aina juhlakenkiä. Jos kaapistasi löytyy Manolot, jotka eivät varsinaisesti ole mitkään terveyssandaalit, voin hyvin ymmärtää, mikset siitä huolimatta halua luopua niistä. En minäkään luopuisi. Kauniit mutta hieman liian pienet avokkaat voivat jäädä, jos pystyt seisomaan niillä irvistelemättä koko illan. Sen sijaan sandaalit, joista varpaat tai kantapää pursuavat yli laidan näyttävät noloilta. 

Arkikäytössä olevien kenkien pitää aina olla hyvät jalassa. Tämä koskee kaikkia vuodenaikoja ja kenkätyyppejä. Satunnainen seisoskelu samppanjalasi kädessä puristavissa kengissä ei haittaa, mutta päivittäinen tepastelu huonoilla kengillä voi aiheuttaa todellisia jalkaongelmia myöhemmin. Älä pilaa jalkojasi, vaan etsi mieluummin niin kauan, että mukavat ja tyylikkäät kengät löytyvät. 

Ei kommentteja: