torstai 28. elokuuta 2008

Oikean kokoiset alusvaatteet

Miltä sopivat liivit tuntuvat? Vastaus on ei miltään. Mikään ei purista tai hierrä. Oikeanlaiset liivit istuvat napakasti mutta eivät kiristä. Uusien liivien hakaset laitetaan aina ensimmäisiin koukkuihin. Kun kankaan jousto-ominaisuudet hieman käytössä heikkenevät, ympärysmittaa voi kiristää sopivaksi siirtämällä hakasia pykälän tai pari. Liivien takaosan kuuluu pysyä samalla korkeudella kuin etuosankin. Jos liivit nousevat takaa ylöspäin, ympärysmitta on todennäköisesti liian suuri. 

Kupit ovat sopivat, kun mitään ei pursuile yli. Hyvä testi on vetää liivien päälle tiukka t-paita. Ylimääräiset pullistumat paljastavat liian pienen liivikoon. Kiinnitä aina huomiota myös sivuihin. Kuppien leikkaus ja kaarien laajuus vaihtelevat merkeittäin. Esimerkiksi ranskalaiset merkit ovat usein suomalaisille liian kapeita. Jos kupin sisään jää ilmaa, kyseessä on liian iso koko. Tavallisempaa kuitenkin on, että yritetään mahtua liian pieniin liiveihin. Tyypillisesti kuppikoko on liian pieni mutta ympärysmitta liian suuri.

Olkainten tarkoitus on pitää liivit paikallaan ja kohottaa kevyesti. Olkaimia ei siis ole tarkoitus kiristää niin, että ne kohottavat rintoja vaaksan verran ylöspäin. Mukavuudenhaluisten kannattaa katsella liiveissä leveitä olkaimia ja kolmen hakasen kiinnitystä yhden tai kahden sijasta. Ylipäätään mitä isompi ihminen, sitä enemmän kangasta kannattaa valita. 

Oikean koon löytämiseksi on kehitetty monenlaisia taulukoita. Niissä mitataan ympärysmitta rintojen alta ja päältä, jolloin ensimmäinen luku kertoo ympärysmitan ja lukujen erotus puolestaan kuppikoon. Näistä saattaa saada osviittaa ostoksille lähtiessä, mutta taulukoiden heikkoutena on se, etteivät ne ota huomioon erilaisia vartalomalleja. Esimerkiksi leveällä rintakehällä varustetulle naiselle laskukaava saattaa ehdottaa aivan liian pientä kuppikokoa. 

Parasta onkin marssia suorinta tietä alusasujen erikoisliikkeeseen ja antaa asiantuntevan myyjän auttaa sopivien liivien valinnassa. Pikkuliikkeissä saa usein henkilökohtaisempaa palvelua kuin tavarataloissa ja tunnelma on muutenkin miellyttävämpi ja rauhallisempi. Helsingissä asiantuntemusta löytyy esim. Funky Ladysta ja Le Slipista. Funky Ladyssä hintahaitari on leveämpi kuin Le Slipissa, mutta toisaalta jälkimmäisestä saa sellaisia ihanuuksia, (Esim. Lise Charmel -merkkiä) joita ei myydä missään muualla. Jos tiedät muita hyviä alusasuliikkeitä, jätä kommentti muidenkin iloksi!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Change-alusvaateketju. Astuin kauppaan koossa A75 ja lähdin pois koossa C70 :D

Jennifer kirjoitti...

Hei! Kiitos hyvasta vinkista. En ole Changea itse viela kokeillut, mutta seuraavaksi siis sinne! Mikalainen laatu tuossa merkissa mahtaa olla?

Anonyymi kirjoitti...

Monet ovat kehuneet Changea, mutta omat kokemukseni eivät ole niin hyviä. Omalla kohdallani liivit ovat "lörpähtäneet" turhan nopeasti. Kangas antaa liikaa myöten. Olen melko isokokoinen, joten liivini tarvitsevat olla tukevat.