sunnuntai 10. elokuuta 2008

Back to Black

Musta lienee useamman vaatekaapin perusta. Mustalla on monta hyvää puolta. Se hoikentaa, antaa tarvittaessa uskottavuutta ja itseluottamusta, ja oikein asustettuna musta täysmusta asu voi olla todella elegantti. Musta on turvallinen ja monessa tilanteessa käytännöllinen ratkaisu, mutta matkalla piilee muutama sudenkuoppa, jotka on hyvä ottaa etukäteen huomioon. 
Toisin kuin usein tulee ajatelleeksi, mustasta on olemassa yhtä monta sävyä kuin kaikista muistakin väreistä. Jos haluat mustan jakkupuvun, osta kaikki haluamasi osat samalla kertaa samasta sarjasta. Muuten housut ja jakku ovat lähes väistämättä eri väriä. 

Toinen harhaluulo on, että musta sopii yhteen kaikkien värien kanssa. Tästä voi olla myös eri mieltä. Musta sopii erittäin hyvin kaikkien tummien (tumman punainen, tumman vihreä, tumman ruskea) värien sekä vaaleampien neutraalien (esim. beige, harmaa) värien kanssa. Jos olet taiteellinen tai muuten vaan räiskyvä persoona, voit kokeilla mustaa varovasti myös kirkkaiden, vahvojen värien seurana. Sen sijaan heleiden, vaaleiden ja pastellivärien seurana musta ei toimi. Pastellit näyttävät pliisuilta ja musta näyttää kovalta tässä yhdistelmässä. Kaunis heleä sävy näyttää helposti mustan kanssa halvalta. Varma keino pilata vaalea asu on asustaa se mustilla kengillä ja laukulla. Vaalean puvun kanssa vaaleat tai ruskeat asusteet luovat paljon tyylikkäämmän vaikutelman. Valkoinen ja musta voivat muodostaa tyylikkään, joskin virallisen yhdistelmän, mikäli musta on todella musta ja valkoinen on todella paperin valkoinen. Jälleen kerran luonnonvalkoinen sopii paremmin yhteen esim. ruskean kanssa.
Klassinen trenssi mustana toimii aina. 
(Kuva BCBG Max Azria)

Kolmanneksi mustan ajatellaan sopivan kaikille. Etenkin skandinaavisen vaalea iho ei itse asiassa ole paras mahdollinen tausta mustille vaatteille, sillä musta vie usein viimeisenkin hehkun kalpeista kasvoista. Useimmat voivat kuitenkin pitää mustaa myös kasvojen lähellä, mikäli vaikutelmaa pehmennetään väritykseen sopivilla koruilla tai huivilla. Huonoiten musta sopii aidoille platinablondeille, joilla on todella vaalea iho, oljenvaalea tukka ja siniset silmät. Tällä värityksellä varustettujen kannattaa harkita tarkkaan mustien yläosien kanssa, jotta vaikutelma ei muistuttaisi merisairasta. Hyvin ruskettuneen ihon seuranan musta voi toimia myös vaaleaihoisella. Sen sijaan, mitä tummemmat hiukset, sen todennäköisemmin musta korostaa vaaleaa ihoa positiivisesti. Perinteistä lumikki-ihoa musta pukee yleensä hyvin. 

Olipa iho minkä värinen tahansa, mustat housut sopivat kaikille. Hyvin istuvat laadukkaat mustat suorat housut ovat kätevä perusvaate, joka palvelee uskollisesti monissa tilaisuuksissa työhaastatteluista hautajaisiin. Musta villakangastakki talvea varten on turvallinen ja varma ratkaisu, joka on helppo asustaa sopivan värisellä huivilla ja päähineellä omaan väritykseen sopivaksi. Muista, että musta kuluu pesussa. Ahkerassa käytössä ollut vaate voi vuoden päästä olla lähempänä tummaa harmaata kuin mustaa. Tämä koskee myös jakkupukuja, mikäli housuja pidetään selvästi useammin kuin jakkua, jolloin osat voivat muuttua eri värisiksi. 

Ei kommentteja: