perjantai 15. elokuuta 2008

Pesulappu pelastaa

Yksinkertaisin keino pitää vaatteet priimana, on pestä ne ohjeiden mukaan. Harvat nauttivat pyykkäämisestä, mutta toisaalta siihen panostaminen pidentää vaatteiden käyttöikää merkittävästi. Olennaisinta on uskoa, mitä pesulapussa sanotaan. Jos vesipesu on lapussa kielletty, on olemassa riski, että vaate muuttuu koneessa jotenkin kummalliseksi. 

Suurimman osan vaatteista voi onneksi pestä koneessa. Valkoisille ja värillisille vaatteille kannattaa hankkia oma pesuaine, ja jos oikein haluaa hifistellä, niin vielä mustille oma. Ainetta annostellaan ohjeen mukaan, eikä ylimääräinen pesuaine ei paranna lopputulosta. Liika pesuaine ei liukene veteen kunnolla, vaan tarttuu kuituihin ja saattaa jättää etenkin tummiin vaatteisiin ikäviä viiruja. Sama pätee huuhteluaineen annostukseen. Huuhteluainetta ei muutenkaan kannata kaataa koneeseen automaattisesti, sillä se heikentää esimerkiksi elastaania. Kaikenlaiset stretch-vaatteet kannattaa siis pestä ilman huuhteluainetta. Sen sijaan villasta tulee huuhteluaineen vaikutuksesta miellyttävän pehmeää kun taas sukkahousut muuttuvat ilman huuhteluainetta ritisevän sähköisiksi. 

Vaatteiden lajittelu värin mukaan lienee itsestäänselvyys. Kertaalleen värillisten joukkoon joutunut valkoinen vaate ei koskaan palaa ennalleen. Vaatteen nurinpäin kääntäminen suojaa painokuvia ja erilaisia aplikointeja kulumiselta. Pesukoneiden eri ohjelmia kannattaa myös hyödyntää, esimerkiksi rauhallisempi linkous säästää herkkiä materiaaleja. Kuivausrummun kuumuus heikentää jousto-ominaisuuksia ja kellastaa valkoisia vaatteita, joten sen käyttöä kannattaa säännöstellä. 

Käsinpesu on työlästä, mutta etenkin rintaliivit kestävät parhaiten, jos ne pestään käsin. Varsinkin kevyesti topatut, muotoon prässätyt t-paitaliivit joutuvat pesukoneessa pahasti vaaravyöhykkeeseen. Pesukone on muutenkin useimmille liiveille liian kovakourainen. Käsinpesu nestemäisellä pesuaineella pitää alusvaatteet kuosissaan. Älä koskaan käytä alusvaatteille huuhteluainetta. Jos kaikesta huolimatta haluat heittää rintsikat koneeseen, käytä hienopesuohjelmaa ja hanki kunnollinen pesupussi joka suojelee sekä alusvaatteita että konetta mahdollisesti irtoavilta kaarituilta. Irronnut kaarituki voi juuttua rumpuun niin tiukasti, että sen irrottamiseen tarvitaan korjaajaa. Uskokaa pois, tämäkin vinkki on käytännössä testattu. Älä myöskään tunge pussia liian täyteen, jotta liivit peseytyvät kunnolla. 

Villavaatteet voi pestä itse käsin villalle tarkoitetulla pesuaineella. Varovainen käsinpesu pitää mm. kashmirin pidempään pehmoisena, kuin pesulan käsittely. Muista kuivattaa villavaatteet tason päällä, jotta vaate ei virahtaisi muodottomaksi.  Sen sijaan jakkupuvut, iltapuvut sekä ulkotakit kannattaa suoraan kiikuttaa pesulaan. Lopuksi voidaan todeta, että mikäli käsinpesu on kammotus ja pesulahinnat hirvittävät, kannattaa kurkistaa pesulappua ennen kuin kävelee kassalle. 

Ei kommentteja: