torstai 14. elokuuta 2008

Mihin kannattaa satsata?

Helsingin Sanomissa olleen kiinnostavan artikkelin mukaan suomalaisnainen valitsee usein kaupasta sen halvimman vaihtoehdon. Tämä herätti ajatuksen siitä, että halpa ja kallis on itseasiassa suhteellisia käsitteitä, ja riippuvat pitkälti vaatteen käyttötarkoituksesta.

Yksi parhaista tavoista arvioida, onko vaateostos hintansa väärti vai ei, on laskea miten kuinka monta euroa yksi käyttökerta tulisi maksamaan. Toisin sanoen jaetaan vaatekappaleen hinta oletetuilla käyttökerroilla. Tämä tuo suhteellisuuden tajua ostoksiin. Otetaan esimerkiksi iltapuku ja talvitakki, jotkaa molemmat maksavat 250 euroa. Vuoden aikana iltapuvulle kertyy käyttöä arviolta kaksi kertaa, jolloin yhden käyttökerran hinta on keskimäärin 125 euroa. Talvitakkia pidetään päällä arviolta kolme kertaa viikossa marraskuusta maaliskuuhun, eli yhteensä noin 60 kertaa, jolloin yhden kerran hinnaksi tulee noin 4 euroa. Todennäköistä on, että takkia tulee pidetyksi vielä useammin, samoin kuin se, että iltapukua tulee pidettyä vuoden aikana vain kerran. Tästä näkökulmasta kahdesta yhtä paljon maksavasta vaatteesta toinen tulee huomattavasti edullisemmaksi.

On fiksua panostaa laadullisesti eniten niihin vaatteisiin, joita pitää useimmin. Laatu tarkoittaa monesti korkeampaa hintaa, mutta toisaalta vaatteen pitää suurempaa kulutusta, koska se on usein päällä. Universaalisti naisen vaatekaapissa on kaksi kategoriaa, joiden kohdalla kannattaa ostaa niin hyvää laatua, kuin kukkaro suinkin kestää. Ensimmäinen on rintaliivit, toinen on ulkotakit. Laadukkaat alusvaatteet maksavat itsensä takaisin kestämällä vuosikausia hyvinä. Täydelliset liivit saavat päällysvaatteet esiintymään edukseen, ryhdin kohdalleen ja ylipäätään kohentavat kaikkia vartalomalleja. Puhumattakaan siitä ihanasta tunteesta, jonka kauniit ja mukavat alusvaatteet saavat aikaan. Ulkotakki puolestaan on vaate, jota pohjoisissa oloissa on käytettävä suurimman osan vuotta. Takki on aina näkyvillä, joten siihen kannattaa satsata. Molempia vaatteita yhdistää se, että niihin pukeudutaan lähes joka päivä.

Näiden lisäksi on hyvä hankkia muutamat kengät, jotka ovat aidosti hyvät jalkaan. Muut vaatteet riippuvat pitkälti siitä, millainen itse kunkin elämäntilanne on. Farkuissa elävä opiskelija panostaa luonnollisesti istuviin farkkuihin, kun taas toimistotyöntekijälle jakkupuku voi olla paljon tärkeämpi investointi. Useimmin pidettäviin vaatteisiin kannattaa siis satsata eniten. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On myös fiksua ostaa vain vaatteita, joita varmasti tulee pidettyä. Halvat rievut helposti saavat heräteostelemaan, vaikka vaate ei olisikaan muuten aivan nappiin, "mutta kun se oli niin halpa". Ja kun vaate on halpa, se yleensä myös näyttää siltä.

Jennifer kirjoitti...

Anonyymi: olet oikeassa, niin siinä usein käy. Hinta ei tosiaan ole aina se paras valintaperuste ostokselle. Kalliimpia vaatteita tulee usein myös harkittua hieman enemmän, jolloin ei niin helposti tee huonoja valintoja.