maanantai 25. elokuuta 2008

Suunnitelmallista shoppailua

Paras aika vuodesta –blogin Honey Junkie kirjoitti osuvasti virheostoksista. Täydellistä vaatekaappia kootessa shoppailu on järkilaji, ei tunnetrippailua. Kaiken lähtökohtana on oman vaatekaapin nykysisällön tuntemus. Säännöllinen karsiminen on erinomainen toimenpide myös siksi, että samalla kaapin sisältö tulee pengottua perusteellisesti. Tällöin on selkeä käsitys siitä, millaisia vaatteita tarvitaan lisää ja mitä sieltä jo löytyy. Täydellisen vaatekaapin täydentäminen vaatii jonkin verran suunnitelmallisuutta ja kylmäpäisyyttä. Hurmahenkinen kaupasta toiseen liihottelu ei johda täydelliseen vaatekaappiin vaan kasaan epätäydellisiä ihanuuksia. 

Virheostoksilta välttyy parhaiten olemalla raadollisen rehellinen itselleen ja kuuntelemalla omaa intuitiotaan. Raatorehellisyys tarkoittaa sitä, ettei kuvittele vaatteelle tai itselleen ominaisuuksia, joita niillä ei ole.  Jos vaate ei istu, sitä ei kannata ostaa, ellei ole 100% varma, että vie vaatteen seuraavana päivänä ompelijalle korjattavaksi. Jos kaapissa roikkuu ennestään kymmenen juhlamekkoa käyttämättömänä, yhdestoista mekko ei ole sillä hetkellä tarpeen. Toisin sanoen ei kannata ostaa sellaista, jolle ei joko ole käyttöä tai joka on valmiiksi väärän mallinen, kokoinen tai värinen. 

Intuition kuuntelu tarkoittaa sitä, että uskoo ensivaikutelmaa. Jos vaate ei heti paikalla säväytä, ei se siitä useammalla sovituskerralla parane. Honey Junkienkin mainitsemat ”ihan kiva” –vaatteet jäävät lähes aina kaapin perälle pyörimään. Jos jo sovituskopissa pohtii, että vaate on ihan ok, mutta ei mitenkään erityinen, se ei sovi täydelliseen vaatekaappiin. Jos joudut ostamaan ihan kiva-vaatteen jotain hätätilannetta varten (esim. yllättävä juhlakutsu), se kannattaa panna kiertoon heti tilaisuuden jälkeen. 

Impulssiostostelu toimii mainiosti silloin, kun tietää mitä tarvitsee. Voi hyvin olla, että maailman parhaat farkut löytyvät juuri silloin, kun puikahdat kauppaan vain pitämään sadetta hetkeksi, ennen kuin bussi lähtee. Sen sijaan alennusmyynnit ovat varsinainen virheostosten miinakenttä. Halpa hinta houkuttelee helposti ostamaan vaatteita, jotka kuuluvat joko ihan kiva –osastolle, tai joissa on oikeastaan jotain vikaa. Pää kylmänä siis! 

Ei kommentteja: