keskiviikko 13. elokuuta 2008

Vaatekaapin karsinta, osa IV: neuleet ja paidat

Viileässä ilmastossa kauniit ja hyväkuntoiset neuleet ovat korvaamattomia. Neuleet ovat pitkäikäisiä, ja siksi niitä kerrostuu kaappiin ajan myötä. Laita kierrätykseen malliltaan vanhanaikaiset ja väärän väriset paidat niin saat tilaa uusille ja tuoreille. Kierrätykseen lähtevien lista:
  1. Pesussa kutistuneet. Tai alunperinkin väärän kokoiset. Tarkista erityisesti, että hihat ovat tarpeeksi pitkät.
  2. Halvat keinokuitusekoitteet. Nämä ovat yleensä lyhytikäisiä, sillä keinokuitu nyppyyntyy hervottomasti, ja nypyt saavat minkä tahansa vaatteen näyttämään vanhalta ja halvalta.
  3. Muodottomat neuleet. Säkkimäiset neuleet saavat pienet ihmiset näyttämään olemattomilta ja suuret valtaisilta.
  4. Koinsyömät tai muuten rikkinäiset. Jos neuleessa on rehellinen reikä, sitä on vaikea siististi korjata. Jos sauma on lähtenyt purkautumaan, sen voi ommella takaisin kiinni, eikä korjausta huomaa.

Neuleiden lisäksi erilaiset topit ja t-paidat kansoittavat useimpien kaappeja. Monikäyttöisinä niitäkin kasaantuu usein runsaasti ja siksi ajoittain on hyvä tehdä harvennusta. 
  1. Liian lyhyet t-paidat ja topit. Housujen ja paidan välistä ei kuulu pilkistää paljasta ihoa. Itseäänkunniottavan ihmisen napa pysyy piilossa julkisilla paikoilla uimarantoja lukuunottamatta. 
  2. Mainos- ja muistopaidat. Yleensä nämä XXL-kokoiset kauhistukset on joko saatu ilmaiseksi tai hankitty hetkellisessä mielenhäiriössä lomamatkalta. 
  3. Kaikki virttyneet, kulahtaneet, reikäiset ja rispaantuneet.
  4. Yli-seksikkäät juhlatopit. Kukapa ei olisi joskus alennustangon edessä sortunut ostamaan jonkun "todella makean" biletopin. Yleensä kyseessä on pitseillä, paljeteilla, nyöreillä, keinonahalla tai kaikillä näillä varustettu toppi, joka on niin vetävä ja avonainen, ettei sitä kehtaa pitää missään. Samalla voit hankkiutua eroon  printtipaidoista, joissa lukee "90% Angel" tai jotain muuta yhtä vihjailevaa ja älytöntä. Tämän jälkeen lopetetaan Fiorellassa shoppailu, jolloin näiltä virheostoksilta vältytään jatkossa automaattisesti. 
  5. Huonosti istuvat tai väärän kokoiset paitapuserot. Paitapusero on erinomainen vaatekappale, paitsi jos se kiristää rintojen päältä tai lepattaa vyötäröltä. 
Tähän listaan tekisi mieli lisätä vielä farkkupaidat, mutta jos harrastat rivitansseja, voit pitää ne. Totta puhuakseni kulahtaneilla t-paidoilla voi olla edessä vielä arvokas elämä remonttivaatteina. Kunhan niitä ei pursua joka nurkasta, pari kolme tällaista riittää. Vai kuinka usein teillä maalataan seiniä?

Ei kommentteja: