torstai 28. elokuuta 2008

Kootut selitykset

Hämmästyttävän moni nainen ostaa väärän kokoisia alusvaatteita itselleen. Taannoisessa Hesarin artikkelissa haastateltiin Sokoksen alusvaateosaston myyjää, joka heitti, että noin yksi sadasta naisesta osaa ostaa oikeaa kokoa olevat rintaliivit. Suurin syy tähän lienee se, että oikean kokoisten ja hyvin istuvien liivien ostaminen ei yksinkertaisesti ole helppoa. Päinvastoin – hyvin istuvien liivien löytäminen vaatii viitseliäisyyttä. 

Monet ostavat aina samaa kokoa olevat liivit. Tässä mennään heti pieleen monesta syystä. Ensinnäkin alusvaatemerkit eroavat toisistaan mallien ja leikkausten suhteen. Niinpä oma, oikea koko voi vaihdella merkistä toiseen. Toiseksi vartalon mittasuhteet vaihtelevat myös eri elämäntilanteissa. Painonvaihtelut, liikuntaharrastukset, lasten saaminen ja iän tuomat muutokset vaikuttavat kehoon. Jos olet 18-vuotiaana ollut B75, on enemmän kuin todennäköistä, että 28-vuotiaana koko on jotain aivan muuta, puhumattakaan siitä, kun olet 48. Siksi uudet liivit on sovitettava aina ennen ostamista.  

Sitten on joukko psykologisia syitä. Vaikka kukaan muu ei yleensä kuppikokoa tiedä saati sitten kysele, on joukko naisia jotka eivät vain voi ostaa A- tai D-kuppia. Ajatellaan, että kuppikoko kertoo rintojen olevan liian pienet tai suuret. Mikä nyt on aivan älytöntä itsepetosta. Jos kuppikoko todella ahdistaa niin paljon, on järkevämpää leikata kokolappu välittömästi irti ja unohtaa koko asia. 

Usein kuulee valitettavan, että hyvät liivit maksavat paljon. Se on useimmiten myös totta. Rintaliivien kohdalla on todettava, että halvalla saa harvoin hyvää. Laadukkaat liivit on tehty kestävämmistä materiaaleista (esim. muovin tilalla käytetään metallia) ja niiden valmistus vaatii enemmän käsityötä, sillä ne kootaan useammasta osasta kuin halvemmat mallit. Toisaalta tämä ominaisuus tekee niistä yleensä myös paremmin istuvat. 

Rintsikoihin kannattaa silti panostaa, sillä ne vaikuttavat niin ratkaisevasti päällimmäisten vaatteiden istuvuuteen. Hyvät liivit saavat vyötärön näyttämään hoikemmalta, kun rinnat on kohotettu oikealle paikalleen. Lisäksi oikean kokoiset liivit ovat sata kertaa miellyttävämmät päällä kuin huonosti istuvat. Huonot liivit voivat jopa aiheuttaa terveysongelmia. Kannattaa ennemmin ostaa kerralla kunnolliset liivit, ja jättää vaikka muutama halpisvaate ostamatta. Oikealla hoidolla investointi kestää pitkään.

Ei kommentteja: