perjantai 10. lokakuuta 2008

Vaatevalintoja yläpainotteiselle vartalolle

Yläpainotteinen vartalo tarkoittaa sitä, että lantio on selkeästi kapeampi kuin hartiat. Joskus tällaista vartalomallia kuvaillaan sanoilla kärjellä seisova kolmio. Trinny ja Susannah puolestaan puhuvat pikarista ja lollipopista, kuvaavia ilmaisuja nekin. Jos olet hoikka, melko pienirintainen mutta leveäharteinen, seuraavat ohjeet eivät vielä koske suoraan sinua. Sen sijaan tarjolla on suuntaviivoja niille, joilla painopiste on muutenkin ylhäällä. Jos tuntuu siltä, että lihotessa peppu pysyy pienenä, mutta kaikki ylimääräinen kertyy ehkä mahaan ja varsinkin rintoihin ja käsivarsiin, seuraavat ohjeet ovat sinulle. Tai voi tuntua siltä, että kroppa on muuten sopusuhtainen, mutta rinnat vievät kaiken huomion. Periaatteessa tilanne on siis täsmälleen päinvastainen kuin päärynävartaloisilla. Julkkismaailmasta esimerkkejä ovat esim. Sarah Jessica Parker ja Angelina Jolie. 

Housut eivät yleensä ole tälle vartalolle ongelma, päinvastoin. Hoikat ja usein pitkät jalat näyttävät hyvältä monenlaisissa leikkauksissa, myös niissä kapeissa pillifarkuissa. Tästä kannattaakin ottaa kaikki ilo irti. Muutama varoituksen sananen: jos ylävartalosi on lyhyt, vältä kovin korkeavyötäröisiä housuja, sillä ne saavat jalat näyttämään suhteettoman pitkiltä muuhun vartaloon verrattuna. Toisaalta hyvin matalalantioiset farkut saavat litteän pepun näyttämään entistä litteämmältä, joten jos haluat naisellista linjaa, kultainen keskitie on paras. Alaspäin levenevät lahkeet puolestaan tasapainottavat ylävartalon mittasuhteita.

Myös hameissa hyvin monet leikkaukset toimivat. Esimerkiksi pudotetut vyötäröt toimivat parhaiten juuri tällä vartalomallilla, koska leveämpi helma tuo naisellisuutta, mutta pidentää samalla vyötäröä luoden sitä kaivattua pitkää yhteinäistä linjaa. Toisin kuin päärynöillä, paksut villa-, farkku- ja puuvilla kankaan toimivat myös A-linjaisissa hameissa, sillä ne luovat lantiolle lisää kurvia. Täysin vinoonleikatut hameet korostavat sekä naisellisia kaarteita että niiden puutetta, joten tämä malli ei kenties ole paras vaihtoehto. Samoin vyötärölle rypytetyt hameet lyhentävät ylävartaloa entisestään ja korostavat rintoja, joten ne on parempi jättää kaupan hyllylle.

Yläosat vaativat enemmän harkintaa. Tavoitteena on välttää laatikkomaista vaikutelmaa ja häivyttää ylävartalon raskautta. Nyrkkisääntönä on suosia pystysuoria linjoja ja välttää poikittaisia. Paitojen tulee olla hyvin istuvia, mutta tarpeeksi pitkiä. Paitapuserot, jotka on tarkoitettu jätettäväksi housun päälle, ovat yksi esimerkki tällaisesta. Satsaa myös tarpeeksi pitkiin toppeihin ja t-paitoihin. Aiemmassa postauksessa tulikin jo aika paljon asiaa ylävartalon minimoimiseksi, sieltä voi katsoa lisää vinkkejä isoja rintoja häivyttämään.

Jakkujen ja takkien helman tulee myös ulottua tarpeeksi alas. Suosi jakuissa kapeita kauluskäänteitä ja syvää leikkausta, joka päättyy yhteen tai enintään kahteen nappiin. Jos et halua enempää huomiota olkapäihin ja rintoihin, vältä kaikkia yksityiskohtia noilla alueilla: taskuja, läppiä, epoletteja, aplikointeja, röyhelöitä jne. Valitse aina vartaloa myötäilevä leikkaus ylenpalttisen väljän tai laatikkomaisen sijasta. Kietaisumallit tuovat sekä vyötärön esille, että luovat v-linjaa kaula-aukkoon. 

Mekoissa on valinnanvaraa, mutta erityyppiset kietaisumallit pukevat yläpainotteista vartalomallia hyvin. Sen sijaan empireleikkauksessa on se vaara, että se voi luoda vaikutelmaa pää-jalkaisesta olennosta. Vyötäröä kannattaa aina korostaa jollain tavalla, sillä hyvin väljät mallit voivat vaikuttaa muuten äitysmekoilta. 

Vieressä oleva kuva havainnollistaa tehokkaasti, kuinka kauniistakin saadaan kauhea, jos vain valitaan väärät vaatteet. Kuva on ajalta, jolloin Angelina ei vielä ollut päättänyt pelastaa maailmaa ja tyylitajukin oli hieman hakusessa. Esimerkkiasu edustaa kutakuinkin kaikkia epäedullisia ominaisuuksia. Hihaton malli korostaa leveitä hartioita ja umpinainen kaula tuo rinnat kuin tarjottimelle. Housut (joissa kieltämättä on asennetta) alkavat niin matalalta, että ne saavat Angelinan pitkät jalat näyttämään lyhyemmiltä kuin ne ovatkaan. Keskeltä paistava mahakaistale ei ole eleganssista kuullutkaan. Kokonaisuus on todella epäonnistunut: yläkroppa näyttää laatikolta, jonka alta roikkuu kaksi kapeaa tikkua. Uskomaton suoritus sinänsä, kun ottaa huomioon että kyse on yhdestä maailman kauneimmasta naisesta. 





Onneksi tyylitaju kehittyy. Tässä kuvassa asu ei ole mitenkään erikoinen, mutta siitä huolimatta Angelina onnistuu näyttämään tyylikkäältä ja suorastaan virtaviivaiselta. Topin kaula-aukko on melko syvään uurrettu olematta mitenkään törkeä. Yksirivinen napitus luo yhtenäistä linjaa ylhäältä alas ja suorat housut saavat pitkät ja hoikat jalat esiintymään edukseen. Vyö kuitenkin muistuttaa siitä, että vyötärö on omalla paikallaan. Vaikka vaatetta on enemmän, Angie näyttää sopusuhtaisemmalta kuin edellisessä kuvassa. Tukka on muuten lentänyt kasvojen eteen, siitä tuo omituinen viiru naamassa. 


Olisi muuten kiva kuulla myös lukijoiden hyväksi kokemia vinkkejä siitä, mikä toimii ja mikä ei! 



Ei kommentteja: