torstai 9. lokakuuta 2008

Päärynän peruspuvusto

Päärynävartalolla viittaan siis siluettiin, joka on hartioiden leveydeltä selvästi pienempi kuin lantion kohdalta.* Toisilla levein kohta on lantiolla, toisilla reisien kohdalla ja ylävartalon koko vaihtelee luonnollisesti myös yksilöllisesti. Jos ostat usein kokoa pienempiä yläosia kuin alaosia tai jos kaikki ylimääräiset kilot tuntuvat kertyvän peppuun tai reisiin, kuulut todennäköisesti tähän ryhmään. 

Hyvin istuvat housut ovat elintärkeät. Pukevin malli on matalavyötäröinen, mutta tällä ei tarkoiteta mitään extreme low cut -leikkausta, vaan normaalia 2-5 cm navan alle yltävää vyötärölinjaa. Paras leikkaus on edestä sileä ja laskeutuva, ilman huomiotaherättäviä taskuja tai muita yksityiskohtia. Lahje voi olla suora, boot cut (hieman levenevä) tai selkeästi alaspäin levenevä. Kesällä väljät yhäältä asti leveälahkeiset housut toimivat myös. Housujen pitää istua lantion ja pepun päältä hyvin mutta ne eivät saa kiristää. Liian pieniin housuihin ahtautuminen ei tee takamuksestasi pienempää, päinvastoin.  Valitse kankaaksi napakoita mutta hyvin laskeutuvia kankaita, kuten ohutta villakangasta tai laadukkaita puuvillasekoitteita. Pieni määrä strechia voi parantaa istuvuutta. 

Vyötäröltä ja lantion päältä sileät hameet pukevat päärynämallia, samoin kuin klassinen A-linja. Aivan suora leikkaus toimii myös, kunhan helma ei ylety maahan saakka, jottei alavartalo ala muistuttaa suorakaidetta. Hieman vinoon leikattu ja siksi helmasta hieman levenevä hame näyttää hyvältä. Sen sijaan kuminauhavyötäröiset ja runsaasti rypytetyt hameet korostavat alavartalon kokoa entisestään. Jos hameessa on yksityiskohtia, niiden on hyvä olla hillitysti helmassa.

Yläosissa kriittistä on paidan tai topin pituus. Liian lyhyt (vain napaan saakka ulottuva) toppi katkaisee vartalon keskeltä kahtia ja rikkoo yhtenäisen linjan. Liian pitkä helma taas loppuu lantion leveimmälle kohdalle ja aiheuttaa sekä yllä mainitun ilmiön että saa takamuksen näyttämään isommalta kuin se onkaan. Ideaalimitta lienee suunnilleen lantioluiden yläreunan kohdalla. Suosi vyötäröltä istuvia malleja, ei siis mitään säkkimäistä. Kauluksissa kaikki poikittaiset linjat ja leikkaukset tasapainottavat hartialinjaa suhteessa alavartaloon. Kun alaosa on hillitty, yläosassa voi päästää luovuuden valloilleen ja nauttia täysin siemauksin kaikenlaisista yksityiskohdista, väreistä ja koristeista. Päärynävartaloiset voivat nauttia talvisin paksuista neuleista ilman pelkoa siitä, että rinnat muistuttaisivat sohvatyynyä. Edellä mainitut asiat pätevät jakkuihin myös, kunhan pidät huolta siitä, että jakun helma on sopivan pituinen.

Mekoissa empire-leikkaus on kenties pukevin, sillä se korostaa vyötäröä sen kapeimmalta kohdalta, mutta on alavartalon osalta armollisen väljä. Alla oleva kuva Jennifer Lopezista havainnollistaa oivallisesti edellä kirjoitettuja sääntöjä. Asu korostaa vyötäröä, laskeutuu kauniisti helmasta ja yläosan poikittaiset koristeet tasapainottavat hartialinjaa alakroppaan verrattuna. (Puvun kauneuteen en ota tässä kohdassa mitään kantaa, keskittykää leikkaukseen.)










Toinen esimerkki perinteisestä päärynästä on Beyonce. Beyoncen päällä on nähty jos jonkinlaista härpäkettä, mutta tämä asu on hyvä esimerkki hillitystä alaosasta yhdistettynä yläosan yksityiskohtiin. Ja farkut istuvat täydellisesti, mutta levenevät lahkeesta juuri sopivasti. 

















*Periaatteessa inhoan sitä, että vartaloita kuvaillaan erilaisilla hedelmillä tai muilla objekteilla, mutta paremman yleisymmärrettävän nimityksen puuttuessa käytän termiä, joka yleensä käsitetään samalla tavalla. 
Edit: Ensimmäinen kuva temppuili, latasin sen uudelleen, toivottavasti näkyy nyt kunnolla.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Noi esimerkit eivät todellakaan ole päärynävartaloisia vaan selkeesti tiimalasi