keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Vaatekaapin täyttäminen: aloitus

Tähän mennessä vaatekaapista on menestyksellä karsittu rikkinäisiä, rumia ja muuten käyttökelvottomia vaatteita. On siis aika ruveta täyttämään hyllyjä vaatteilla, jotka sopivat täydelliseen vaatekaappiin. 

Riippumatta siitä, minkälainen vartalomalli itse kullekin on suotu, tietyt yleissäännöt pätevät aina. Symmetria miellyttää silmää, joten pukevimmat vaatteet tasapainottavat vartalon mittasuhteita. Vartalo esiintyy edukseen silloin, kun vaatteet luovat mahdollisimman selkeän ja virtaviivaisen linjan ylhäältä alas. Tarkoitus ei ole pakottaa kaikkia vartaloita samaan muottiin, vaan tasapainottaa kokonaisuutta ja korostaa parhaita puolia. Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavia nyrkkisääntöjä eri vartalomalleilla:
  • Päärynävartaloiset: tasapainotetaan yläkroppaa kauluksilla, tuodaan hoikka vyötärö esiin ja varotaan, etteivät alaosat luo entistä raskaampaa vaikutelmaa.
  • Tiimalasit: korostetaan vyötäröä, jotta vartalo ei näytä pötkylältä, ja huolehditaan samalla siitä että kokonaisuus näyttää sulavalta ylhäältä alas.
  • Painopiste ylävartalossa: varotaan olkatoppauksia ja vastaavia, pyritään luomaan pidempi vyötärölinja, otetaan kaikki ilo irti hoikista ja pitkistä jaloista.
  • Poikamaiset, kurvittomat: vältetään laatikkomaisia leikkauksia, jotka saavat kokonaisuuden näyttämään kulmikkaalta
  • Plus-kokoiset: vaalitaan oikean kokoisia vaatteita, luodaan pystysuoria linjoja ja panostetaan hyvinlaskeutuviin kankaisiin ja noudatetaan muuten ylläolevia sääntöjä omasta mallista riippuen. 
On myös muutamia seikkoja, jotka pukevat universaalisti kaikkia vartalomalleja. 
  • Housujen vyötärön pitäisi aina ulottua korkeintaan napaan saakka, mieluiten kuitenkin muutama sentti navan alle. Laskokset housujen vyötäröllä eivät yleensä pue ketään. Kuminauhavyötäröt kuuluvat urheiluvaatteisiin.
  • Hameenhelman ideaalipituus on polven tienoilla, joko juuri polven alle tai yli riippuen henkilön tyylistä, iästä ja jalkojen timmiydestä. 
  • Hihattomat topit vaativat kiinteitä käsivarsia näyttääkseen hyvältä. Hihattomia toppeja voi kuitenkin hyödyntää kerrospukeutumisessa, olivatpa allit missä kunnossa tahansa.
  • Yksityiskohtien ja asusteiden tulisi aina olla suhteessa vartalon kokoon. Esimerkiksi pieni nainen suuren olkalaukun kanssa näyttää hassulta, samoin kuin kapeat piikkikorot näyttävät epäsopusuhtaisilta suurikokoisella henkilöllä.
  • Kirkkaat värit ja yksityiskohdat korostavat, tummat värit ja simppelit leikkaukset häivyttävät.
Tästä kaikesta voi siis päätellä, että kokonaisuus ratkaisee. Vaatetta sovitettaessa pitäisi aina miettiä, miten se sopii kokonaisuuteen. Vaatteen malli ja väri ovatkin ne ratkaisevat seikat, joiden pitää olla kohdallaan ennen kuin ostamista kannattaa edes harkita. Vasta sen jälkeen mietitään, onko vaatteelle käyttöä, onko se hintansa väärti ja minkä muun kanssa sitä voi pitää. 

Ei kommentteja: