perjantai 24. lokakuuta 2008

Syys- ja talvikenkiä

Kylmään vuodenaikaan on hyvä varautua ainakin seuraavalla minimivarustuksella:
  • Pitkävartiset saappaat matalalla korolla. Näiden kenkien tehtävänä on saattaa omistajansa tyylillä läpi talven, tulipa taivaalta lunta tai räntää. Niinpä laatuvaatimukset ovat kovat: pohjien pitää olla tarpeeksi paksut, saappaiden pitää olla hyvät kävellä mutta ulkonäöstä ei tingitä. Tämä on se kenkäpari, joka pitää jalat lämpiminä ja kuivina ja joihin turvaudutaan silloinkin, kun mitkään muut kengät eivät olosuhteista selviäisi. Matala korko ja paksu pohja takaavat sen, että askel on varma liukkaillakin keleillä. Eleganssi kärsii väistämättä, jos kävely on epävarmaa hoipertelua.
  • Pitkävartiset, korkeakorkoiset saappaat. Nämä kengät ovat se "fiinimpi" versio noista ensimmäisistä. Korkeakorkoiset saappaat pitävät sääret lämpiminä hameiden kanssa ja korkeakorkoisille kengille tarkoitettujen lahkeiden kanssa. Saappaat tuovat asuun kaivattua naisellisuutta ja seksikkyyttä silloin, kun olo muistuttaa muuten michelin-ukkelia. Näissäkin kengissä on oltava kumipohja, nahkapohja menee pilalle välittömästi. Jos täydellisissä saappaissa on nahkapohja, käänny suutarin puoleen.
  • Nilkkurit. Edellisen postauksen pointit huomioon ottaen nämä ovat kätevä lisä talvikenkävalikoimassa. Tarkoitettu etupäässä pitkien housujen alle.
  • Hyvät sisäkengät. Hanki mukavat ja tarkoituksenmukaiset kengät työpaikallesi, ja vaihda ne aina päiväksi jalkaan. Tämä toimenpide säästää talvikenkiä huomattavasti ja parantaa mukavuutta muutenkin. Kaikkihan me tiedämme, miten inhaa on pitää paksuja kenkiä jalassa koko päivän. 
Tämä on siis minimilista, mutta jokainen voi tietysti täydentää valikoimaa oman maun ja mieltymysten mukaan. On esimerkiksi kätevää, jos omistaa sekä ruskeat että mustat saappaat. Suosittelen materiaaliksi ensisijaisesti nahkaa, joka näyttää hyvältä ja kestää kulutusta, vaikka vaatiikin ajoittain lankkausta. Perusvalikoimaan voi lisätä myös yhdet jokasään materiaalista valmistetut kengät, jotka jeesaavat räntäsateissa. 

Näiden välttämättömyyksien lisäksi välikaudelle kannattaa harkita seuraavia hankintoja:
  • Kumipohjaiset, nahkaiset kävelykengät. Nämä ovat siis hyvät peruskengät, jotka sopivat yhteen esim. trenssin ja suorien housujen kanssa. Eivät mitkään ballerinat, vaan vähän tukevammat ja umpinaisemmat. Matala tai puolikorkea korko sopii malliin parhaiten. 
  • Kumisaappaat tai kalossit. Naisille myydään varrettomia kumisaappaita, jotka näyttävät erehdyttävästi tavallisilta kengiltä. Materiaali on kuitenkin samaa kuin tavallisissa kumisaappaissa. Jos onnistut löytämään kauniit kumpparit, ne ovat oiva lisä kenkäkaappiin. Mikään ei parempi vaihtoehto silloin, kun vettä tulee kaatamalla.  Toimivat lisäksi tarpeen vaatiessa luonto-olosuhteissa. Ne mustat Nokian perusmallit kannattaa kuitenkin jättää mökille. 
  • Siistit tennarit tai ns. kaupunkilenkkarit. Nämä ovat mukavat mutta rennon tyylikkäät. Lämpimämmät kuin avonaiset pikkukengät, mutta eivät silti paksut tai kömpelöt. Näyttävät hyviltä farkkujen kanssa. 

Ei kommentteja: