keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Vaatteiden kausisäilytys

Suomalainen ilmasto on vaatekaapille vaativa, koska lämpötila voi vuoden aikana helposti heitellä -25 asteesta +25 asteeseen. Niin sanotut kausivaatteet vievät tilaa, joten niiden säilyttäminen jossain muualla kuin päivittäisessä vaatekaapissa on järkevä, ja usein välttämätön ratkaisu.

Sääntö numero yksi: älä säilö likaisia tai rikkinäisiä vaatteita. Lika pinttyy vaatteeseen kuukausien aikana kuluttaen kuituja, aiheuttaen ummehtunutta hajua ja lisäksi se houkuttelee koita. Rikkinäiset osat tuppaavat unohtumaan kesän tai talven aikana, ja aiheuttavat ikäviä yllätyksiä kun ne muutaman kuukauden päästä otetaan taas esille. Ensimmäistä sääntöä noudattamalla vaatteet ovat heti käyttövalmiita, kun ne otetaan jälleen esille. 

Säilytyspaikan pitää olla kuiva. Vintit ja varastot ovat hyviä paikkoja kausisäilytystä varten, kunhan huolehditaan siitä, että vaatteet eivät pääse homehtumaan. Samalla vaatteet pitää suojata hyvin kaikenlaisilta pikkueliöiltä. Seetripuiset kiekot karkottavat koiperhosia. Jos säilöt vaatteitasi esim. mökillä, muoviset säilytyslaatikot pitävät hiiret ja oravat loitolla. 

Kengät kannattaa puhdistaa ja lankata sekä käyttää suutarilla, mikäli kantalaput kaipaavat vaihtamista. Kenkälestit pitävät kengät muodossa säilytyksen ajan, mutta sanomalehtipaperi ajaa kyllä saman asian. Saappaiden varsiin kannattaa laittaa rullalle käärityn lehden (aikakauslehdissä on jäykempi paperi kuin sanomalehdessä) jolloin varret pysyvät ojennuksessa koko kesän yli. Kengät on kenties helpointa säilyttää niiden alkuperäisessä laatikossa. Laatikon päätyyn kannattaa kirjoittaa, mitkä kengät ovat sisällä, jolloin oikea pari löytyy tarvittaessa nopeasti. Muista myös vilkaista, että pohjat ovat kutakuinkin puhtaat ennen kesä- tai talviteloille laittamista. 

Kun vaatteita siirretään odottamaan parempia kelejä, on oivallinen tilaisuus tehdä samalla pientä karsintaa. Kuluneen kauden jälkeen on hyvä arvioida, meneekö vaate vielä seuraavan kauden vai ei. Tämä säästää säilytystilaa, mutta jos et osaa päättää, puolen vuoden päästä on käsillä toinen yhtä hyvä tilaisuus, kun vaatteet kaivetaan taas esiin. 

Ei kommentteja: