keskiviikko 10. syyskuuta 2008

These boots are made for walking

Samalla syksyisellä linjalla jatkaakseni, seuraavaksi pari sanaa kenkien hoidosta. Ehkä vielä enemmän kuin vaatteiden kohdalla, hyvä hoito pidentää kenkien ikää merkittävästi. Suomessa ilmasto aiheuttaa vielä erityishaasteita lumen, rännän ja vesisateiden muodossa. 

Nahkakengät tarvitsevat lankkia säännöllisin väliajoin. Mustille kengille mustaa lankkia, ruskeille ruskeaa ja niin edespäin. Värillinen lankki on käytännöllistä, sillä se sekä hoitaa nahkaa, että peittää pintanaarmuja. Erikoisen värisille kengille kannattaa hankkia yhteinen väritön lankki. Sen sijaan valkoisia jalkineita varten erityinen valkaisuaine tai valkoinen lankki on paras vaihtoehto. Valkoisissa kengissä nahan lisäksi myös saumat muuttuvat nopeasti epämääräisen harmaiksi, ja valkoista pigmenttiä sisältävä hoitotuote värjää saumat takaisin valkoisiksi. Tällä on merkittävä vaikutus siihen, miten valkoisilta ja uusilta kengät näyttävät.

Mokkaa varten on olemassa omat suoja-aineensa, joista jo edellisessä postauksessa mainitsin. Tietääkseni myös Gore-Texille on olemassa omat suoja-aineensa. Nämä sprayt ovat tutkimusten mukaan todella hurjia myrkkyjä, joten älä koskaan suihkuttele niitä sisätiloissa. Ainetta suihkutetaan n. 20 cm päästä tasaisesti kengän päälle. Mokan tulee muuttua hieman kosteaksi, mutta ei läpimäräksi. Sitten aineen annetaan imeytyä ja odotellaan, että kengät kuivuvat jossain ulkotiloissa. Mokkanahkaa varten on kehitetty myös erityisiä mokkaharjoja ja -kumeja, joista saa suutarilta. Ne puhdistavat tahroja ja likaa tuhoamatta nahkaa. 

Lankin ja sprayn lisäksi kotihoito ei ihmeellisiä välineitä vaadi. Mm. vanhat hammasharjat ja reikäiset sukat ovat erinomaisia kenkienhoitovälineitä. Kenkienhoitovälineet mahtuvat kätevästi yhteen kenkälatikkoon. Jotkut pitävät lankin lisäksi myös mehiläisvahasta, joka suojaa ja hoitaakin kenkiä hyvin. Vahan ongelmana on sen huono imeytyvyys ja pigmentin puute. Toisin sanoen sitä on vaikea levittää tasaisesti. Kosteus on ei tee nahalle hyvää, joten kastuneet nahkakengät tulee aina kuivata huolellisesti. Kengän sisälle tungettu sanomalehtipaperi imee kosteutta hyvin itseensä. Varo kuuman patterin alla kuivattamista, sillä kuumuus tekee nahasta helposti kovan koppuran. 

Kengänomistaja tarvitsee suutaria. Suurin syy on kantalaput, jotka kuluvat käytössä vääjäämättä. Älä päästä kantalappuja liian huonoon kuntoon, jottei korko menisi pilalle. Usein kengät kaipaavat uusia korkolappuja jo ennen ensimmäistäkään käyttökertaa. Esimerkiksi Palmrothin talvikengät ovat tunnettuja siitä, että tehtaan kantalaput murenevat hyvin lyhyessä ajassa. Tämä on todella ärsyttävää, mutta onneksi kantalaput saa jopa odottaessa. Suutari voi myös laittaa nahkapohjakenkiin kumipohjat (tekee esim. saappaista heti monikäyttöisemmät) ja korjata rikki menneet vetoketjut ja palkeenkielet. Lisäksi suutarilta löytyy keinoja muokata esimerkiksi saappaiden sopivuutta. Liian kapeita varsia on mahdollista hieman venyttää, samoin kuin liian leveitä varsia voidaan kaventaa. Jos kengistä on alunperinkin maksanut paljon, muutama kymppi lisää suutarille on kannattava investointi. 

Ei kommentteja: