tiistai 23. syyskuuta 2008

Vaatekaapin karsinta, osa VIII: urheiluvaatteet

Urheiluvaatteiden tärkein ominaisuus on funktionaalisuus. Vaatteen pitää palvella käyttäjäänsä urheilusuorituksen aikana. Tämä voi tarkoittaa monia asioita: joustavuutta, hengittävyyttä, veden pitämistä... Liikunnasta riippuen vaaditut ominaisuudet vaihtelevat.
Urheiluvaatteet ovat tavallista kovemmalla kulutuksella, sillä hiki ja tiheä pesu kuluttavat vaatteen kuituja. Etenkin joustavat ominaisuudet ovat yleensä niitä, jotka kärsivät ensimmäisenä. Siksi urheiluvaatteetkin on ajoittan hyvä käydä läpi ja poistaa joukosta ne, jotka eivät enää täytä tehtäväänsä. Heitä kokonaan pois
  1. Urheiluliivit, jotka eivät enää tue kunnolla. Urheilurintsikoiden tehtävänä on minimoida pomppiminen mahdollisimman tehokkaasti. Siksi poistettavien joukkoon kuuluvat myös vanhat tavalliset rintsikat, jotka on siirretty kulahtaneisuuden takia urheiluvaatteiksi. Eihän kenenkään mieleen ei tule siirtää vanhoja kävelykenkiä lenkkeilykäyttöön sen jälkeen, kun ne alkavat olla liian kulahtaneet ihmisten ilmoille. Miksi siis rintaliivien kohdalla pätisivät jotenkin eri säännöt?
  2. Kaikki vaatekappaleet, jotka eivät enää raikastu pesussa. Tällä listalla on usein vanhoja puuvillaisia teepaitoja, joihin ajan myötä alkaa tarttua pahaa hajua, joka ei enää lähde pesussa pois. Syynä on se, että normaali 40-asteen pesu ei riitä puhdistamaan vaatetta hiestä kunnolla. Ensiapuna voi kokeilla pesua 90 asteessa (puuvilla yleensä kestää sen pesulapun ohjeista huolimatta, joskin painokuvat saattavat kärsiä) mutta jos sekään ei auta, vaate on poistettava käytöstä. 
  3. Huonot jalkineet. Tässä on sama logiikka kuin alusvaatteidenkin kohdalla - tärkeintä on toimivuus. Loppuun juostut kengät altistavat vammoille. Viskaa menemään ne haisulikengät myös.
Hyviin urheiluvaatteisiin kannattaa satsata, sillä ne tekevät liikuntasuorituksesta miellyttävämmän ja jopa turvallisemman. Mielestäni yksin lenkkipolulla paahtaessa ei ole niin väliä sillä, minkä värinen paita on päällä. Sen sijaan tarkoitukseen suunniteltu, erikoiskuidusta valmistettu juoksupaita ei hankaa eikä purista, eikä se liimaannu ihoon kiinni vaikka hikoilisi kuinka. Urheiluvaatteet ovat kuitenkin usein melko kalliita, joten niitä voi hankkia edullisemmin alennusmyynneistä (esim. Stockan Hulluilta Päiviltä) ja outleteista. Vaatteiden lukumäärä kannattaa myös suhteuttaa realistisesti harrastettuun liikuntamäärään. Satunnainen sunnuntaiurheilja pärjää paljon vähemmillä tarvikkeilla kuin neljä kertaa viikossa salilla huhkiva kanssasisar. 

Ei kommentteja: