perjantai 13. marraskuuta 2009

Kausivaatteet

Suomen ilmastossa on lähes mahdotonta pitää kaikkia vaatteita vuoden ympäri. Kausisäilytys on siis järkevä ratkaisu tilanpuutteeseen. Kysymys kuuluukin, mitä ja milloin pitäisi siirtää laatikoihin ja pukupusseihin odottamaan parempia aikoja?

Kesäkausi- ja talvikausi vaihtelevat kaupungista ja vuodesta riippuen, joten mitään yksittäistä sääntöä ei ole. Lämpömittari kertoo totuuden aika lahjomattomasti. Kun aletaan lähestyä plussalta kohti nollaa, on aika siirtyä talvisempiin tamineisiin. Kun lumi on sulanut ja aurinko näyttäytyy taivaalla lähes koko päivän, ollaan taas turvallisesti keväässä.

Mitä sitten laittaa säilytykseen? Alla muutamia ajatuksia.

Talvikaudeksi kaappiin:
  • Itsestään selvät kesävaatteet; hellemekot, sandaalit, bikinit, hellehatut, topit jne.
  • Pellavaiset vaatteet. Pellava on kesämateriaali, joka kuuluu hellepäiviin aurinkohattujen seuraksi. Talvella pellava näyttää oudolta ja tuntuu kylmältä.
  • Asusteet: punoskassit ja -käsilaukut. Kaisla, olki ja muut vastaavat materiaalit näyttävät hassuilta toppatakin seurana. 
  • Kevyet takit. Takit vievät paljon tilaa naulakosta, eikä vuorettomilla ja lyhyillä pusakoilla pärjää siinä vaiheessa, kun taivaalta tulee räntää.
Kesäkaudeksi säilytykseen:
  • Itsestään selvät talvivaatteet ja -kengät: vuoritetut saappaat, toppatakit, paksut neuleet jne.
  • Tweed-kankaiset housut ja jakut, samoin muut paksut, karheat villakankaat. Siinä missä pellava kuuluu kesään, nämä materiaalit kuuluvat talveen. Huomaa, että villasekoitekankaat voivat olla ilmavia ja keveitä myös, jolloin niitä voi käyttää läpi vuoden.
  • Turkissomisteet (aidot ja keinotekoiset). Ks. yllä.
  • Pipot, hansikkaat ja kaulaliinat.
Kausisäilytykseen joutuvat siis vaatteet, joiden materiaali ei sovi kyseiseen vuodenaikaan. Sen sijaan en siirtäisi mitään pois pelkän värin perusteella. Talvella voi pukeutua yhtä värikkäästi kuin kesälläkin, vaikka muotilehtiä selatessa voisi muuta luulla. 

Vaatteita valikoidessa kannattaa myös katsoa, sopiiko se tyyliltään vuodenaikaan. Raskaat saappaat kesämekon seurana näyttävät hassuilta ja ovat lämpimällä äärettömän epämukavat. Shortsit talvipakkasella luovat saman efektin, vaikka muutama vuosi sitten stylistit yrittivätkin muuta väittää. Jälleen kerran voi todeta, että muodikas ei ole sama kuin tyylikäs tai hyvännäköinen. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva kun tuli uusi postaus.Toivottavasti tulee pian uusia taas. :))

Jennifer kirjoitti...

Moi!
Blogi on ollut pitkään tauolla, mutta nyt mielessä muhii taas runsaasti aiheita! Postaan pian lisää.