tiistai 17. marraskuuta 2009

All that glitters

Koruja - etenkin jalometallista valmistettuja - tulisi hoitaa siinä missä muitakin asusteita. Suurin osa koruista on suoraan kosketuksissa paljaaseen ihoon, mikä tarkoittaa sitä, että niihin tarttuu talia ja likaa siinä missä paidan kauluksiin ja kalvosimiinkin. Oletko koskaan kurkannut, miltä korvistesi vastakappale näyttää?

Kultaa ja hopeaa varten on olemassa omat puhdistusaineensa, joita saa kultasepänliikkeistä. Aineet ovat yleensä nestemäisiä, mutta hopeaa varten on myös olemassa erityisiä hopeanpuhdistusliinoja. Puhdistusaineet ovat kuitenkin ytyä kamaa, joten niiden annostelussa sopii olla varovainen. Jos koru on mattapintainen tai patinoitu, kemialliset puhdistusaineet voivat kiillottaa tarkoituksellisesti tummat kohdat korusta pois. 

Kotikonsteista paras on mieto astianpesuaine, lämmin vesi ja pehmeä hammasharja. Niiden avulla puhdistuvat sormukset, korvikset ja kaulaketjut. Kovat jalokivet kuten timantit kestävät edellämainitun käsittelyn hyvin. Liota sormuksia ja korvakoruja hetki, ja muista puhdistaa myös kivien kääntöpuolelta, jonne usein kertyy kaikenlaista töhkää. Älä kuitenkaan liota kaulakorujen lukkoja liian kauan, sillä ne voivat löystyä.

Noudata varovaisuutta huokoisten kivien, kuten turkoosien sekä erityisesti helmien kanssa. Helmet ovat tunnettuja siitä, etteivät ne siedä kemikaaleja, kuten hiuslakkaa tai hajuvettä pinnallaan. Kemikaalit vievät helmistä hohdon ja ne voivat muuttaa turkoosien väriä. Helmiä voi puhdistaa itse esim. puhtaalla flanellilla, mutta turvallisinta on viedä helmikorut tarvittaessa ammattilaisen hoitoon. Sen sijaan kerran vaurioitunutta helmeä tai turkoosia ei voi enää pelastaa. Helmet ovat alttiita naarmuille, joten ne kannattaa säilyttää omassa pussissaan.

Jos esim. kihla- tai vihkisormuksessasi on arvokkaita kiviä, sormus kannattaa käyttää parin vuoden välein kultasepällä tarkistettavana. Liikkeessä voidaan tarkistaa, että kaikki kivet ovat edelleen kunnolla kiinni, ja korjata putoamisvaarassa olevat. Päivittäin pidettävä sormus saa vuoden aikana lukemattomia iskuja ja naarmuja, jotka voivat heikentää kivien kiinnitystä. Samalla sormus voidaan puhdistaa kunnolla. Mutta muista jättää molemmat sormukset yhtä aikaa kiillotettaviksi (jos pidät kahta), sillä muuten värierosta tulee huomattava.

Arkisin koruja kannattaa suojella. Ota siis sormukset pois siksi aikaa kun tiskaat, peset käsipyykkiä, kuopsutat kasvimaalla tai teet jotain muuta, mikä voi vaurioittaa korujasi. Laita korut yllesi viimeisenä, vasta sen jälkeen kun olet suihkutellut tuoksut, lakat ja muut kosmeettiset aineet ihollesi. Älä rasvaa käsiä sormukset sormissa. Helminauhojen kanssa pitää olla erityisen tarkka: laita helmet aina viimeisenä päälle ja ota ne ensimmäisenä pois. Puhdista korut säännöllisesti - aidot jalokivet ja -metallit ovat sen ansainneet!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tummuneet hopeakorut voi myös kiehauttaa alumiinifolioon käärittynä, veteen voi lisätä ruokasoodaa. Toimii hyvin ja puhdistustoimenpide kestää vain pari minuuttia. Ei myöskään kuluta korun pintaa samalla tavalla kuin mekaaninen hinkkaaminen. En tosin tiedä, miten uskaltaisi tehdä tätä käsittelyä koruille, joissa on kiviä.