torstai 19. marraskuuta 2009

Saumat suoraan

Törmäsin erästä muotiblogiani lukiessa mielenkiintoiseen kysymykseen. Vaatteen laadukkuutta arvioidessa kehotetaan usein "tarkistamaan saumat". Joku kysyikin ihan aiheellisesti kommenttilaatikossa, mitä silloin tarkalleen ottaen pitäisi tarkistaa. Tässä muutamia vinkkejä:
  • Ovatko ompeleet päätelty? Huolitellussa vaatteessa saumojen päistä ei roiku langanpätkiä ja syheröitä. Usein saumurilla ajeltu sauma halvassa t-paidassa tarkoittaa sitä, että kääntöpuolelta löytyy epämääräisiä lankoja esim. kainaloista, hihansuista tai helmasta - toisin sanoen niistä kohdista, joihin saumat päättyvät. 
  • Menevätkö ompeleet suoraan? Sivusaumojen kuuluu olla suorat, ei kiemurrella sinne tänne. Sama koskee helmojen ja lahkeiden tikkauksia, jotka näkyvät päälle päin. Kunnon tikkaus on viivasuora. 
  • Ovatko saumat ajeltu huolellisesti? Tämä liittyy äskeiseen asiaan. Jos ompelija on ollut huolimaton, kankaat pysyvät napakasti kiinni toisissaan. Jos asialla on ollut huolimaton työntekijä, esim. kainaloissa on saatettu oikaista, jolloin riskinä on että kankaat liestyvät irti toisistaan helpommin, ja tuloksena on reikä.
Nurja puoli saattaa kertoa vaatteen laadusta enemmän kuin päällepäin näkyvä puoli. Jos vaate näyttää sisäpuolelta laadukkaalta, se on luultavasti kestävämpi investointi kuin vaate, jonka nurjapuoli paljastaa epäsiistejä lankoja ja hutaisemalla tehtyä työtä.

Ei kommentteja: