sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Hyvin istuvat housut ja mitä se tarkoittaa

Täydellisten housujen löytäminen on yleensä haasteellista. Koska viittaan jatkuvasti hyvään istuvuuteen, tässä muutama seikka joista näkee, ovatko housut todella hyvin istuvat vai eivät. 

Vyötärökappaleen tulee ympäröidä vyötäröä tasaisesti, puristamatta tai repsottamatta. Liian tiukan vyötärön tunnistaa jokainen. Liian suuri taas jättää yleensä selän puolelle takasauman kohdalleylimääräistä kangasta. Jos housut ovat muuten täydelliset, tästä voi tinkiä hieman. Parin sentinylimääräinen rako menettelee, viisi senttiä on jo liikaa. Vaikka housuihin laittaisi vyön, kangas jää väistämättä vyötäröltä ryppyyn.

Housujen tulee edestä laskeutua mahdollisimma sileästi. Jos reisien yläosaan syntyy "viikset", eli poikittaisia vekkejä, housut on parempi jättää kauppaan. Vekit ovat merkki siitä, että leikkaus on vartalollesi väärä, eikä ongelmaa voi kovin helposti korjata. Sivusta katsottuna sivusauman tulee laskeutua suoraan alas. Jos housut ovat liian tiukat, saumoilla on taipumus kiertyä eteenpäin. Tarkista myös taskujen suut. Taskujen pitäisi pysyä kiinni seistessäsi suorana. Jos sivussa oleva taskunsuu ei laskeudu sileästi, housut ovat luultavasti lantiolta liian pienet. Toisaalta jos lantion ympärille jää pussit, koko on liian iso tai leikkaus väärä.

Hankalinta istuvuuden tarkistaminen on takaapäin. Ensinnäkin kankaan tulisi myötäillä tasaisesti vartalon viivoja vyötäröstä alaspäin pakaroiden puoliväliin saakka. Siitä alaspäin istuvuus riippuu housujen mallista. Leveälahkeisissa kankaan kuuluu pudota tuosta pisteestäsuoraan  alaspäin, niin ettei päältäpäin näe missä kohdassa pakara loppuu ja jalka alkaa. Mitä tiukemmat housut, sitä haasteellisemmaksi istuvuuden löytäminen käy. Housut eivät saisi pussittaa pakaroiden alta, eivätkä muodostaa minkäänlaisia poikittaisia ryppyjä pepun alapuolelle tai takareisien päälle. Jälleen kerran jos näin käy, koko lienee liian pieni.  

Hyvin istuvat housut antavat viitteen jalan muodosta, mutta ilman että kangas tarkertuu raajaan kiinni. Tämä koskee kaikkia vartalomalleja. Polvesta alaspäin kyse on enää lahkeen pituudesta. Liian pitkät voi aina lyhentää, mutta liian lyhyitä on vaikea saada tarpeeksi pitkiksi. Tämä koskee housujen muutostöitä muutenkin; isommasta saa aina pienemmän mutta harvemmin toisin päin. Jos siis isompi koko on muuten hyvä mutta lahkeet ovat liian pitkät, kannattaa valita se ja lyhennyttää lahkeet sopiviksi. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No ainakin miesten housuissa tärkeämpää kuin istuvuus on istuttavuus. Istumatyöläisen palleja jos puristaa kahdeksan tuntia housujen keskisauma, niin voi sanoa ettei hyvä heilu.