maanantai 27. heinäkuuta 2009

Les petites

Kuulutko ryhmään pienet ja sirot? Jotkut vaatemerkit ja -kaupat ovat erikoistuneet naistenvaatteisiin, jotka on suunnattu kokonaisuudessa pienikokoisille käyttäjille. Maailmalla pienet koot kulkevat usein petite-nimen alla. Jos olet keskimääräistä lyhyempi (noin 160cm tai alle) ja normaalipainoinen/hoikka, nämä vaatteet ovat tehty sinulle. Usein pienikokoiset naiset ovat ns. linnunluisia, eli sillä tavalla sirorakenteisia, että normaalit leikkaukset eivät kertakaikkiaan istu.

Pienuus ja sirous on tietysti äärinaisellista, mutta jos joskus tuntuu siltä, että lyhyestä varresta haluaa saada kaiken irti, voi seurata ainakin näitä suuntaviivoja:
Väri
  • Yksiväriset kokonaisuudet ja sävy-sävyyn -ajattelu korostavat yhtenäistä linjaa ja siten luovat mielikuvaa pituudesta. Huomaa, että yksivärinen ei automaattisesti tarkoita mustaa, vaan mitä tahansa väriä, joka henkilölle sattuu sopimaan. Vahvat kontrastit ylä- ja alaosan välillä katkaisevat vartalon visuaalisesti kahtia. Mielenkiintoa voi pitää yllä yhdistämällä erilaisia materiaaleja samassa sävyssä ja panostamalla asusteisiin.
Leikkaus
  • Jos olet pieni ja siro, voit huoleti valita jakkuja, joissa on kolme tai jopa neljä nappia. Pienikokoisia kyseiset mallit pukevat usein hyvin, kookkaammat taas näyttävät siltä kuin olisivat pukeutuneet univormuun. Suosi myös ulkotakeissa yksirivistä napitusta. Huolehdi siitä, että housut istuvat hyvin olematta liian tiukat. Nilkkapituiset hameet saattavat lyhentää entisestään, iltapuvuissa pitkä sivuhalkio luo jälleen vertikaalista linjaa. 
Muut yksityiskohdat
  • Valitse pehmeitä ja laskeutuvia kankaita. Jäykät materiaalit ovat usein liian dominoivia sirorakenteisille. 
  • Valitse printtejä, jotka ovat samassa mittakaavassa itsesi kanssa: Marimekon unikkokuosi voi näyttä hassulta, jos mekkoon mahtuu tasan 1,5 unikkoa. 
  • Sama koskee asusteita, vältä ylisuuria käsilaukkuja, jottei näyttäisi siltä että voisit itsekin mahtua sen sisälle. Korot pidentävät luonnollisesti, mutta kohtuus tässäkin. Korkokengissä on pystyttävä kävelemään luontevasti. 
  • Kaikki ylhäältä alas suuntautuvat yksityiskohdat luovat yhtenäistä pitkää linjaa ja siten pidentävät: vetoketjut, raidat, saumat, kapeat pitkät huivit jne. Horisontaaliset yksityiskohdat puolestaan lyhentävät: Leveät poikkiraidat, röyhelöt vyötäröllä tai helmassa, leveät upslaakit, isot päälleommellut taskut takeissa, kaksiriviset napitukset jne.  

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Missä uusi postaus viipyy? Älä vaan lopeta tätä, kerrankin oikeasti hyödyllinen blogi. Ja kaikkihan sitä metsästää, täydellistä vaatekaappia.