maanantai 16. marraskuuta 2009

Inspiraatiota

Pukeutumisesta, vartalotyypeistä, tyylistä ja muodista on kirjoitettu satoja ja satoja opuksia. Yhtä oikeaa totuutta on turha etsiä - eri kirjoittajat saattavat neuvoa samaa vartalomallia pukeutumaan täysin erilaisiin vaatteisiin. Kirjat ovat väistämättä myös oman aikakautensa tuotoksia. Oletteko koskaan selailleet 80-luvulla kirjoitettuja värioppaita? Meikit ja hiukset aiheutavat nykyisin lähinnä kauhunväristyksiä, vaikka epäilemättä julkaisuhetkellä ne ovatkin näyttäneet muodikkailta ja hienoilta. 

Mielipiteitä on monia, mutta ajattelin jakaa muutaman vinkin kirjoista, jotka omasta mielestäni ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. 

Trinny & Susannah
Tätä tehokaksikkoa on vaikea ohittaa. Leidit aloittivat uransa tyyliguruina jo 2000-luvun alussa. Tähän päivään mennessä tuotanto kattaa yhdeksän kirjaa sekä lukuisia tv-ohjelmia. Tuotantoa leimaa epätasaisuus. Osa kirjoista on informatiivisia ja hauskoja, osa taas toistaa vanhaa tai on selvästi tv-sarjaan pohjautuvaa nopeasti tuotettua rahastusta. Tästä huolimatta T&S osuvat usein naulan kantaan antaessaan ohjeita eri vartalotyypeille. Esimerkiksi viimeisin kirja, The Body Shape Bible, on selkeä ja ohjeet käytäntöön sovellettavissa. Kirjassa on viety vartalomalliajattelu äärimmilleen, ja kaksikko löytääkin 12 erilaista tyyppiä, joille kaikille on omat ohjeensa. Kieltämättä tämä antaa paljon enemmän liikkumatilaa perinteisten päärynän ja omenan tilalle. Aivan kaikkea ei tämäkään kirja kata, mutta aika läheltä jo liippaa. Varhaiseen tuotantoon kannattaa suhtautua varauksella, sillä myöhemmin ilmestyneisiin kirjoihin verrattuna monet ideat ovat selvästi vasta kehittelyasteella. 

51LHkL2fokL._SL500_AA240_.jpg


The Pocket Stylist
Tämä kirja on osoittautunut erittäin hyödylliseksi oppaaksi. Vartalomalleista puhutaan täälläkin, mutta huomattavasti viittellisemmin kuin Trinnyn ja Susannahin kirjoissa. Kuvitus on piirrettyä, joten paljon jää tältä osin lukijan mielikuvituksen varaan. Vaikka yksityiskohtiin ei niin tarkasti mennäkään, ohjeet ovat hyvin perusteltuja ja järkeenkäypiä. Lisäksi kirjasta noin puolet keskittyy asusteisiin, tyyliin, shoppailuun ja muuhun täydellisen vaatekaapin kokoamiseen. Ohjeet hyvin istuvista vaatteista, korjausompelusta sekä investoinnin arvoisista asusteista ovat mielestäni erittäin hyviä. Pieni kirja on siis täyttä asiaa alusta loppuun. 

41E82J9GSQL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA240_SH20_OU01_.jpg


A Guide to Elegance
Ahh, tämä pieni sininen kirja on todellinen helmi. Kaikki eleganssin osa-alueet käsitellään säntillisesti aakkosjärjestyksessä ranskalaisen ladyn toimesta, joka teki elämäntyönsä Nina Riccillä. Voi siis sanoa, että Mme Antoine-Dariaux tietää mistä puhuu. Ensimmäinen painos lienee julkaistu ties milloin, sillä osa ohjeista on eittämättä jo muuttunut vanhanaikaisiksi, mutta suurin osa linjauksista pitää edelleen paikkansa. Elegancen puoleen kannattaa kääntyä silloin, kun haluaa pelata varman päälle. Eleganssia ja ajatonta tyylikkyyttä etsiville kirja on korvaamaton, mutta rock chic babet eivät välttämättä löydä yhtä paljon kosketuspintaa. Tämän blogin ideologiaan teksti sopii kuitenkin kuin nakutettu. 

41ESSBSDYAL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA240_SH20_OU01_.jpg


Kuvat on napattu Amazonin sivuilta, siksi näyttävät hieman kököiltä...

Ei kommentteja: