maanantai 24. marraskuuta 2008

Sukkahousuvinkkejä

 Wolford tekee maailman parhaat ja epäilemättä kalleimmat sukkahousut. Falke tulee hyvänä kakkosena. Näiden merkkien valikoimista löytyy väri, paksuus ja materiaali kaikkiin tilanteisiin. Työn laatu on huippua ja materiaalit tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Etenkin juhlakäyttöön tulevissa sukkahousuissa kannattaa panostaa ja ostaa kalliit mutta hyvät sukkikset. DIMillä on kokemukseni mukaan hyvä hinta-laatu -suhde. Sen sijaan karsastan perinteisiä Norlyneita ja Amareja. Pieneen askiin pakatut sukkikset ovat valmiiksi rypyssä kun ne ottaa käyttöön, ja joskus housut ovat olleet jo valmiiksi rikki, kun ne on otettu pakkauksesta ulos. Näissä malleissa housuosa on usein vahvistettu aika tanttamaisen näköiseksi, mikä ei omissa silmissäni lisää sukkisten viehätystä. Koska laadukkaat merkit maksavat, sukkiksia kannattaa hamstrata alennusmyynneistä, esim. Hulluilta päiviltä tai vastaavilta. 

Olennaista on ostaa oikean kokoiset sukkikset. Hanki aina mieluummin hieman liian isot kuin liian pienet. Jos olet kokotaulukon rajalla, osta aina isompi vaihtoehto, samoin jos olet pitkäjalkainen. Liian pienet sukkahousut ovat äärettömän epämukavat; ne puristavat vyötäröltä ja haarakiila roikkuu jossain reiden puolessa välissä. Liian pienet sukkikset joutuvat venymään enemmän myös jalkaterän kohdalta. Kireälle vedetty kuitu rikkoutuu helpommin kuin luonnollisesti istuva, joten oikea koko pidentää myös käyttöikää. Mitä vähemmän denierejä, sitä tarkempi kannattaa olla.  Jos olet lähdössä juhliin, vedä sukkisten päälle nilkkasukat välittömästi sen jälkeen, kun olet pukenut ne jalkaan. Pieni hiekkamurunen lattialla saattaa aiheuttaa järkyttävää tuhoa, joten nilkkasukat suojelevat sukkiksia rikkoutumasta ennen kuin laitat kengät jalkaan. Älä käsittele sukkahousuja, jos kynsi on revennyt tai käsissä on isoja koruja. Hienoihin sukkiksiin on myös turha panostaa, jos kantapäät ovat karheat ja halkeilevat. 

Sukkahousut puetaan jalka kerrallaan.  Lahje kääritään käsien välissä jalkaterään saakka, ja vedetään sitten varovasti ylös asti. Sukkiset puetaan siten vaiheittain, jolloin lahje venyy tasaisesti koko jalan matkalta. Kukaan ei toivottavasti vain tyrkkää jalkojansa lahkeisiin ja ala kiskoa vyötärönauhasta. Hienoimmat sukkahousut kannattaa pestä hellävaraisesti käsin. Jos laitat sukkahousuja pesukoneeseen, käytä aina pesupussia. Irtosukkikset menevät tiukasti solmuun muun pyykin kanssa ja käsittely voi jopa rikkoa ne. Pesitpä sukkasi käsin tai koneessa, käytä aina huuhteluainetta. Ilman sitä sukkahousujen kuitu muuttuu ritisevän sähköiseksi, ja kaikki vaatteet liimautuvat jalkoihin kiinni. 

Lopuksi kertausta vanhasta: älä säästele rikkinäisiä sukkiksia. Vaikka olisit maksanut niistä tuhat euroa, ei reikäisiä sukkisia tule kuitenkaan koskaan pitäneeksi. Puhumattakaan siitä, että silmäpako sukassa pilaa asun kuin asun. Heitä siis rikkinäiset kylmästi menemmän saman tien, niin säästyt myöhemmältä päänsäryltä, kun kymmenestä parista yksikään ei ole kunnossa. 

Ei kommentteja: