tiistai 4. marraskuuta 2008

Laatu korvaa määrän

Laadukkaan vaatteen erottaa materiaaleista, yksityiskohdista sekä työn laadusta. Laadukkaimmat materiaalit ovat yleensä luonnonkuituja, kuten esimerkiksi villaa, silkkiä, puuvillaa ja pellavaa. Ne ovat yleensä tekokuituja ja sekoitteita miellyttävämpiä päällä, ne pysyvät siistinä pidempään ja usein näyttävät paremmalta. Kesäkuumalla luonnonkuitu hiostaa vähemmän kuin tekokuidut, talvisin villaneuleet eivät nyppyynny toisin kuin akryylineuleet ja aito nahka näyttää aina paremmalta kuin tekonahka, samalla tavalla kuin aito silkki taittaa valoa kauniimmin kuin polyester. Sekoitekuidut eivät silti ole pahasta, sillä esimerkiksi lycra lisää istuvuutta housuissa ja viskoosi napakoittaa puuvillaa. Lisäksi erityisvaatteissa, kuten esim. urheiluvaatteissa tekokuidut ovat jopa parempia kuin luonnonkuidut. Normaaleissa arkivaatteissa kannattaa suosia laadukkaita materiaaleja, sillä ne kestävät hyvinä pidempään ja näyttävät paremmilta. Tarkista aina pesulapusta, mistä materiaalista vaate on valmistettu ja suosi luonnollisia materiaaleja.

Yksityiskohdissa materiaali ratkaisee myös.  Kiinnitä huomiota nappeihin, koristeisiin ja vetoketjuihin. Laadukkaassa vaatteessa napit on ommeltu kunnolla kiinni, koristeet pysyvät paikallaan ja vetoketjut ovat metallia. Muovivetoketjut voivat etenkin iltapuvuissa olla petollisia. Hiukankin liian tiukka puku voi saada muovivetskarin hammastuksen laukeamaan, eikä tilannetta pelasta muu kuin uusi vetoketju. Tiedän elävästä elämästä tapauksen, jossa hääpuvun yläosan vetoketju ratkesi minuuttia ennen kuin morsiamen piti astella alttarille. Metallista valmistettu vetoketju on kalliimpi, mutta kestää venytystä. Alusvaatteissa metallihakaset kestävät moninkertaisesti muovisia paremmin.

Laadukas työ näkyy myös viimeistelyssä. Helmat ja resorit ovat siistit eikä saumoista ei roiku langanpätkiä. Saumat ovat suoria, eivätkä kierrä tai vinksota miten sattuu. Printtikankaissa kuviot ja raidat on tähdätty kohdilleen saumoissa. Jos vaate näyttää jotenkin kulahtaneelta, virahtaneelta tai huonosti tehdyltä jo kaupassa, se ei takuulla muutu siitä paremmaksi kotimatkan aikana. 

Laatuun kannattaa satsata määrän sijasta myös ostamalla vain sellaisia vaatteita, jotka sopivat omaan vartalomalliin ja väritykseen. Pienikin vaatevarasto on toimiva, jos vaatteet sopivat sekä itselle että toisiinsa. Ihanat impulssiostokset, joille ei lopulta ole mitään käyttöä, tulevat ennen pitkää kalliiksi. Yhdet täydellisesti istuvat farkut ovat parempi valinta kuin kymmenet joten kuten sopivat.

Laatu maksaa ehkä ostohetkellä enemmän mutta hyvin valmistettu vaate pitää mallinsa ja värinsä ja palvelee pidempään kuin halpaketjujen tuotteet. Hinta johtuu siitä, että materiaalit ovat alunperin kalliimpia ja valmistukseen on käytetty enemmän aikaa ja työtä. Tosin tässäkin on poikkeuksia  - kirpputoreilta ja halpaketjuistakin voi löytää hyvää edullisesti, jos osaa kiinnittää huomiota edellä mainittuihin asioihin. 

2 kommenttia:

Mirka kirjoitti...

Täytyy myöntää, että nappien irtoaminen aivan uusistakin vaatteista on turhauttavan yleistä ainakin omien vaateostoksieni kohdalla.

En oikein tiedä, paljonko siitä vaatteesta pitäisi pulittaa, että edes napit pysyisivät paikoillaan. Taitaa olla niin, että vain käsinommellut napit ovat napakasti kiinni...

Jennifer kirjoitti...

Joo, toi nappihomma on tosi ärsyttävä. Ikävä kyllä muuten laadukkaissa vaatteissa saattaa napit olla todella huterasti kiinni. Sama ongelma vaivaa esim. Palmrothin kenkiä, joiden kantalaput ovat aivan luokattoman huonot, vaikka kengät muuten ovatkin kunnollisia.

Niinpä laitatan usein korkolaput uusiksi saman tien, ja omepelen napit kiinni itse heti kaupasta tultua. Ärsyttävää, mutta säästää myöhemmin hermoja.