keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Alusvaatteiden kokoviidakko

Rintaliivien hankkimista helpottaa, kun muistaa että niiden kokosysteemi on pikemminkin suuntaa-antava kuin täsmällinen. Hyvin istuvien liivien ostaminen on samanlaista kuin hyvin istuvien farkkujenkin - erilaisia malleja ja merkkejä pitää sovitella runsaasti, että täydellinen yksilö löytyy.

Alusvaatteissa kirjain kertoo kuppikoon ja sitä seuraava numero ympärysmitan rintojen alta. Euroopassa se ilmoitetaan sentteinä mutta esim. Amerikassa tuumina. B75 on siis sama koko kuin B34. Kuppikoot eivät valitettavasti ole standardoituja, joten merkistä riippuen oma koko saattaa vaihdella. Asiaa mutkistaa ns. rinnakkaiskoot. Jos lähtökoko on to B75, saman liivin rinnakkaiskoot ovat A80 ja C70. Kaikki nämä koot ovat suunnilleen saman kokoisia, mutta hieman eri mittasuhteilla varustettuina. Logiikka on siis aina yhtä pienempi kuppikoko + 5 cm lisää ympärysmittaan, tai yhtä isompi kuppikoko ja 5 cm pienempi ympärysmitta. Jos kokosi on yleensä B75 mutta sovittamasi liivit eivät istu, ratkaisu saattaa löytyä jommasta kummasta rinnakkaiskoosta.  

Liivien pitää istua rintojen alta napakasti mutta ei  niin tiukasti että ne puristavat. Jos hakaset nousevat selästä ylöspäin, ympärysmitta on luultavasti liian iso. Kokeile samaa kuppikokoa pienemmällä ympärysmitalla tai rinnakkaiskokoa. Jos liivien sivuilta tuntuu pursuavan jotain yli, voi olla että ympärysmitta on liian pieni. Ratkaisu voi olla lisää ympärysmittaa tai rinnakkaiskoko. Jos ympärysmitta ei tunnu riittävän, voit lisätä sitä itse tarkoitukseen suunnitelluilla lisäpaloilla, jotka ovat ikään kuin lisähakaset jotka kiinnitetään selkäpuolelle. 

Kuppien kuuluu ulottua koko rinnan yli. Jos kuppien alareuna ja irralleen rintakehästä, kupit ovat liian pienet. Jos rinnat tuntuvat pursuavan laitojen yli, sovitat liian pientä kokoa. Lisää joko ympärysmittaa, kuppikokoa tai molempia. Jos taas kuppeihin jää ilmaa, koko on liian iso. Jos pienempi koko ei ratkaise ongelmaa, syy voi olla myös mallissa. Demi-cup voi sopia paremmin kuin peittävämpi malli. 

Kokeilemalla paljon erilaisia malleja oppii vähitellen tunnistamaan, minkälainen leikkaus istuu yleensä parhaiten. Alusvaateostokset helpottuvat, kun osaa katsoa oikeita avainasioita jo ennen sovittamista. Näitä ovat esimerkiksi olkainten ja ympäryksen leveys (olennaista liivien tukevuuden kannalta), kuppien asettelu (joistakin liiveistä näkee jo päältäpäin, jos kupit ovat liian lähekkäin) sekä kupin sauman suunta (pysty- tai vaakasauma tekee kupista eri mallisen). 

Älä siis jumetu tiettyyn kokoon, vaan kokeile ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja. Älä anna kokomerkinnälle liikaa painoarvoa. Tärkeintä on löytää istuvat liivit, lukipa lapussa mitä tahansa. Yhden naisen alusvaatevarastosta voi löytyä kolmea eri kuppikokoa, ja kaikki yhtä sopivia. Jos olet epävarma, käänny asiantuntijoiden puoleen. Erikoisliikkeiden myyjät osaavat yleensä asiansa. Aion jatkaa tästä aiheesta saarnaamista jatkossakin: kunnolliset alusvaatteet ovat täydellisen vaatekaapin perusta. 

Ei kommentteja: