tiistai 2. joulukuuta 2008

Täydellinen talvitakki


Vaatekaappi ei ole täydellinen ilman kunnollista talvitakkia. Laadukas ja tyylikäs talvitakki kuuluu niihin vaatekappaleisiin, jotka jokaisen naisen tulisi omistaa. Koska takkia tulee pidettyä kylmänä vuodenaikana lähes joka päivä, täydellisen takin etsimiseen kannattaa panostaa aikaa, vaivaa ja rahaa.


Hanki vähintään polveen saakka ulottuva takki, mahdollisesti pidempikin. Riittävän pitkä takki on ensinnäkin lämpimämpi, ja 
se ulottuu hameenhelman alareunaan saakka. Toiseksi pitkä helma luo yhtenäisen linjan ylhäältä alas, joka hoikentaa ja pidentää siluettia. Sama vaikutus on yksirivisellä napituksella. Kaksirivinen napitus on klassikko, mutta jos tuntuu siltä että paksu takki leventää jo yksinäänkin ihan tarpeeksi, valitse vain yksi nappirivi. 


Kiinnitä huomiota kauluksen käänteisiin, ja valitse itsellesi parhaiten sopiva malli. Päärynävartaloa pukee leveät kauluskäänteet ja epoletit. Jos taas haluat minimoida ylävartaloa, valitse kapeat käänteet ja syvään uurrettu leikkaus. Takin väriin sopiva huivi lämmittää kaulan ja rikkoo samalla yhtenäisen kangaspinnan. 

Vyötäröltä sopivaksi muotoiltu leikkaus on universaalisti pukeva. Vyö sopii erinomaisesti poikamaisille ja hoikille vartaloille. Jos taas olet erittäin naisellinen ja kurvikas omasta takaa, vyö saattaa aiheuttaa lumiukkovaikutelman - pallo ylhäällä ja alhaalla. Tuolloin vyötäröä korostaa parhaiten takin oma leikkaus. 

100% villa on lämpimin materiaali, ja useimmiten se myös näyttää parhaimmalta. Villasekotteissa keinokuidut voivat kenties lisätä kestävyyttä, mutta toisaalta ne nyppyyntyvät ja 
nukkaavat enemmän kuin puhdas villa.

 Villakangastakki on aina vuoritettu. Kevyt toppaus lisää lämmittävyyttä, mutta tekee samalla takista melko jäykän. Vuorisilkki on miellyttävä vaihtoehto, sillä se tekee sisäpuolesta liukkaan, jolloin pukeminen on helppoa. Talvitakkien napitus kannattaa aina tarkistaa ennen kuin ottaa takin käyttöön. Napit ovat usein valitettavan huonosti kiinniommeltuja takin hinnasta riippumatta. Muutamalla pistolla saa itselleen mielenrauhan.

Musta, harmaa, tummansininen ja kameli ovat villakangastakin klassisimmat värivaihtoehdot. Näiden värien hyvä puoli on myös se, että takin ilmettä voi vaihdella eri värisillä asusteilla. Jos taas haluat erottua  mustan talvitakkimassan keskeltä, valitse mikä tahansa kirkas väri. Punainen tai keltainen takki piristää mieltä synkkänäkin päivänä. Varoituksen sana valkoisista talvitakeista: takki näyttää puhtaana taivaalliselta, mutta nuhraantuu todella helposti niin sisä- kuin ulkopuoleltakin. Ellet ole valmis jatkuvaan ylläpitoon ja tiheisiin pesulakäynteihin, valkoinen takki kannattaa jättää ostamatta. 


 Huolella valittu talvitakki ansaitsee hyvää hoitoa. Takki kannattaa viedä pesulaan kerran vuodessa, tai tarpeen vaatiessa. Paras aika vuosihuollolle on keväällä, ennen kuin takki laitetaan säilytykseen. Syksyllä on mukava ottaa puhdas takki jälleen esille. Kaulus, hihansuut ja helma likaantuvat helpoimmin. Villakangastakin kanssa kannattaa aina käyttää huivia, sillä se suojelee takkia hieltä ja meikiltä. Maataviistävään helmaan voi suihkuttaa suoja-ainetta, joka saa kankaan hylkimään rapaa. Talvitakki säilytetään mieluiten vaatepuulla kankaisessa vaatepussissa ilmavassa ja kuivassa paikassa turvassa ötököiltä. Paremman tilan puutteessa takin voi laittaa säilytyslaatikkoon varoen kuitenkin taittelemasta sitä liikaan. Tuuleta takki ennen kuin otat sen jälleen käyttöön. 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tää oli hyvä postaus :)

Jennifer kirjoitti...

kiitos :) on kiva saada positiivista palautetta.

Aada kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta. Hyvä hoito takaa pitkäikäisen takin. Tuo onkin hyvä vinkki, että viedä vaikka pesulapalveluun silloin tällöin. Itse en vielä ole hyviä takkejani pahemmin pessytkään, kun on pelottanut että menen ne vahingossa pilaamaan.