sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Baby it's cold outside

Kerrospukeutuminen on tunnetusti paras keino pakkasta vastaan. Haasteena on lähinnä se, kuinka välttyä muistuttamasta michelin-ukkelia. Ratkaisu piilee siinä, millaisia vaatteita puetaan päällekäin, sillä lopputulos ei ole sama kaikilla kombinaatioilla. Kerrokset voi jakaa kolmeen ryhmään: alimmaisena on lähinnä ihoa olevat vaatekappaleet, sen jälkeen varsinaiset vaatteet ja päällimmäisenä ulkovaatteet. 

Aluskerroksen vaatteiden pitää olla ihonmyötäisiä, muuten koko homma menee alusta asti pieleen. Tämä asettaa toisaalta materiaalille vaatimuksia. Silkki on erittäin lämmin ihoa vasten, eikä se hiosta. Myös jotkut urheilua varten kehitetyt materiaalit toimivat hyvin alusvaatteissa. Toppien tulee olla riittävän pitkiä, jotta ne eivät jätä vyötärölle paljasta kaistaletta. Sukkahousuiksi kannattaa kylmimmällä säällä valita villasekoitetta. Tärkeintä kuitenkin on, että pohjakerroksen vaatteet asettuvat sileästi ihoa vasten, niin ettei minnekään jää ylimääräistä väljyyttä, paksuja saumoja tai kuminauhavyötäröitä. 

Seuraava kerros on se, joka näkyy päällepäin. Yläosia on helppo pukea päällekäin. Esimerkiksi slimmatun paitapuseron päälle voi vetää neuleen, pitkähihaisen t-paidan päälle voi pukea villatakin ja niin edelleen. T-paitoja voi vetää monta päällekäin niin, että alempi näkyy päällimäisen alta. Muista että lyhythihaisen voi pukea myös pitkähihaisen päälle. Valitse jälleen alle jäävät vaatteet sen mukaan, että niiden leikkaus on riittävän istuva. Sen sijaan se päällimmäinen neule voi toki olla muhkea. 

Alaosia on hankalampi kerrostaa, mutta materiaalit ovat eri lämpöisiä. Villa on kuiduista ylivoimaisesti lämpimin, kun taas puuvilla ja monet tekokuidut ovat kylmiä. Vaikka farkkujen kangas on paksua, se ei kovalla pakkasella lämmitä. Hyvin tiukat samoin kuin hyvin väljät housut ovat kylmiä, joskin eri syistä. Liian tiukkojen housujen alle ei jää ollenkaan ilmaa eristeeksi ja liian väljät taas hulmuavat niin paljon, että ilmaa on aivan liikaa. Jälkimmäisten alle tosin voi pukea sukkisten lisäksi silkkikerraston jos tarve vaatii. Kultainen keskitie on kuitenkin yleensä paras. Hameiden ystävät valitsevat vuoritetun villakankaan mahdollisimman pitkänä alushameen kera. 

Päällysvaatteiden tehtävä on torjua viimaa ja sekä kaikkea mitä taivaalta sattuu sillä hetkellä tuiskuttamaan. Valitse paksupohjaiset ja pitkävartiset kengät, jotka tuovat säärille yhden lisäkerroksen. Ylimääräiset sukat voivat lämmittää, mutta jos kengästä tulee liian tiukka, varpaat saattavat kerroksista huolimatta palella. Pitkä takki lienee itsestäänselvyys. Untuva on lämpimin, mutta laadukas, vuoritettu villakangastakki pitää puolensa myös. Älä unohda huivia, joka suojaa kasvoja. Eikä kukaan kai lähde ulos ilman päähinettä? Huolellisesti kasatut kerrokset muun vartalon ympärillä menevät kutakuinkin hukkaan, jos lähdet liikenteeseen ilman päähinettä, niin paljon lämpöä haihtuu pään kautta. Myös hansikkaita ja päähineitä voi kerrostaa: alle sormikkaat ja päälle lapaset tai rukkaset. Pipon päälle voi laittaa korvaläpät, huivin tai takin hupun.

Kerrospukeutumisen etu on myös siinä, että sisätiloissa kerroksia voi kuoria tarpeen mukaan. Sisäkengät keventävät oloa ja neuleen voi tarvittaessa riisua, kun alta löytyy siisti pitkähihainen tai paitapusero. Talvi ei tunnetusti edesauta tyylikkyyttä, mikäli haluaa pysytellä lämpimänä (ja mitä todellakin suosittelen!), mutta yrittää kannattaa aina. Lopputulos voi olla sekä lämmin että mukava.

Ei kommentteja: