torstai 5. helmikuuta 2009

Unohdettu alusvaate

Mikä kuuluisi löytyä täydellisestä vaatekaapista, mutta harvoin löytyy? Vastaus on alushame. Enkä nyt puhu niistä vanne- tai tyllirakennelmista, joita käytetään morsiusmekkojen ja vanhojen pukujen kanssa. Tarkoitan sellaista perinteistä, jopa vanhanaikaista ohutta alushametta, jonka tehtävä on saada päällysvaate laskeutumaan kauniisti. 

Alushame on tyypillisesti liukasta materiaalia, kuten satiinia tai polyesteriä. Tyypillisesti alushame on kuminauhavyötäröinen, mutta todella klassinen malli on olkaimilla varustettu yöpaitaa muistuttava vaate, joka kuului leninkien aikakautena olennaisena osana hienon naisen vaatevarastoon. Nykyään alushameet ovat kokeneet saman muodonmuutoksen kuin muutkin alusvaatteet. Niitä löytyy mm. saumattomina ja pitsittöminä mutta myös luksushenkisinä pitsiviritelminä. Alushameita ei pitäisi väheksyä nykyaikanakaan, sillä niistä on monenlaista hyötyä. Se suojaa ihoa ja ohuita sukkia karkeilta materiaaleilta, kuten tweed. Toisaalta erittäin tärkeä ominaisuus on sähköisyyden estäminen. Sukkahousut ja silkkihame ilman eristävää alushametta siinä välissä on tuhoon tuomittu yhdistelmä, sillä staattinen sähkö liimaa hamee tiukasti reisiin kiinni. Tämän lisäksi alushame lämmittää kylmällä ja on kätevä läpinäkyvien kankaiden alla. 
Alushame on must, jos hametta ei ole vuoritettu. On kätevää, jos kaapista löytyy sekä tumma että vaalea versio. Todelliset hardcore perfektionistit hankkivat sekä topin (camisole) ja alushameen, jotka muodostavat yhdessä samaan sarjaan kuuluvan setin. Tietysti alushameen käyttö pitää harkita tilannekohtaisesti. Keveän kesähameen alle ei ole mitään järkeä laittaa alushametta, mutta jakkupuvun kanssa se voi olla hyvinkin fiksu valinta, samoin jo edellämainittujen juhlahameiden alla.  Sitäpaitsi alushameissa on jotain vastustamattoman naisellista ja hienovaraisen seksikästä. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En käsitä, miksi alushameita ei meinaa saada enää mistään.. Marketeissa näkee muutamia, auttamatta kuitenkin jättikokoisina.. Pitkien vuorittomien hameiden talvikäyttö on onnetonta oman sitä alushametta.