torstai 19. helmikuuta 2009

Vaatteet vuodenajan mukaan

Tänä aamuna bussipysäkillä seisoi nainen, joka oli pukeutunut normaaleihin talvivaatteisiin, mutta päässä hänellä oli olki-stetson. Pakkasasteita on kymmenkunta. Ottamatta nyt sen enempää kantaa siihen, onko olki-stetson ylipäätään vaatekappale, joka ihmisen tulisi omistaa, haluaisin nostaa esiin kyseisen asusteen sopimisen vuodenaikaan. Jotkut materiaalit yksinkertaisesti kuuluvat joko kesään tai talveen, ja materiaalin yhdistäminen väärään vuodenaikaan saa aikaan kummallisia asukokonaisuuksia. Tämän episodin innoittamana hieman pohdiskelua talvi- ja kesämateriaaleista.

Oljen lisäksi myös muut punosmateriaalit kuuluvat kesään. Rantakassia ei kannata yhdistää toppatakkiin. Kankaista pellava kuuluu lämpimiin päiviin. Pellava on keveää, ilmavaa materiaalia, joka ei juuri lämmitä. Sopii siis kesäpäiviin, ei pakkaseen. 

Turkikset - niin keinotekoiset kuin aidotkin - kuuluvat ehdottomasti talvikuukausille. Ylipäätään kaikki pörröiset vaatteet ovat enemmän kylmien päivien valintoja. Tämä koskee myös kenkiä. Saappat, joiden varresta näkyy lampaankarvaa tai saumoista somisteturkista, näyttävät t-paitaan yhdistettynä oudolta kikkailulta. 

Päähineiden tehtävä on talvella lämmittää ja kesällä suojata auringolta. Ennen tätä aamua ei päähäni ollut edes pälkähtänyt, että jonkun mieleen tulisi pukeutua miinusasteilla olkihattuun. Sama koskee myös lämpimiä ilmoja, jolloin pipot ja myssyt näyttävät yhtä hassuilta. 

Toimintaohje on siis äärettömän yksinkertainen. Jos vaate ei talvella lämmitä tai jos se kesällä hiostaa, vuodenaika on väärä. Mielestäni luovat tai vaihtoehtoisesti seksikkäiksi tarkoitetut asukokonaisuudet menettävät täysin alkuperäisen tavoitteensa, jos vaatteet näyttävät lähinnä epämukavilta. Esimerkiksi tänä aamuna ensimmäinen ajatus oli, että tyttöparalla mahtaa olla hatussaan kylmä. Samoin kesäisin ei voi kuin kauhulla ajatella, millainen olo on niillä saappaissa haudotuilla varpailla. 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa hassu juttu, en oo kuuna päivänä törmännyt vastaavaan! :)

Jennifer kirjoitti...

Sanopas muuta, olin aika ällistynyt itsekin.

Anonyymi kirjoitti...

Uggsit ja hellevaatteet on jotain ihan käsittämätöntä, mutta paljon sellaisia asukokonaisuuksia on näkynyt ainakin hollywood-tähtien ja muiden vastaavien päällä. Ei pysty ymmärtämään.

Jennifer kirjoitti...

Jessica Simpson harrasti ainakin tuota Uggsit ja mekko -yhdistelmää taannoisessa tositv-showssaan. Mutta olen nähnyt suomessakin kaikelaisia saappaat ja mekko -viritelmiä. Normaalit ohutpohjaiset saappaat (ei Uggseja, yäk) voivat vielä keväällä näyttää ihan kivalta hameen kanssa, mutta lämpötiojen noustessa yli 20 alkavat pitkävartiset saappaat näyttää vain epämukavilta.

Anonyymi kirjoitti...

Siis Etelä-Espanjassahan naiset vetävät pitkät saapikkaat jalkaan, kun lämpötila laskee vähän alle 25 asteen. Ja toppatakkeja vilkkuu katukuvassa heti, kun lämpöä on "enää" 20 astetta. Että näin! :D

Jennifer kirjoitti...

Maassa maan tavalla - ehkä kyseessä on samanlainen ilmiö kuin Suomessa keväisin. T-paidathan ilmestyvät katukuvaan heti kun aurinko alkaa vähänkin paistaa huhtikuussa :)