keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Tyylipisteitä

Muistan kun joskus varhaisteininä luin naistenlehdestä pomminvarman ohjeen tyylikkääseen pukeutumiseen. Ideana oli laskea asukokonaisuudelle pisteitä tietyn kaavan mukaan. Jokaisesta vaatekappaleesta tuli yksi piste, jokaisestä väristä tai kuviosta yksi ja kaikista asusteista yksi. Lisäksi kaikista huomiota herättävistä yksityiskohdista, kuten isosta vyönsoljesta tai turkiskauluksesta annettiin myös yksi ylimääräinen piste. Sitten laskettiin pisteet yhteen, ja jos loppusumma ylitti (muistaakseni) 8 pistettä, tyylikkyyden raja oli ylitetty.

Nyt systeemi naurattaa, mutta muistan kuinka vaikuttunut olin 12 vuoden iässä - tyylikkyys oli mahdollista saavuttaa yksinkertaisella laskutoimituksella! Niinpä laskin pisteitä vakavana ja huolestuin, jos pisteitä tuli liikaa. Onneksi oma maku ja ymmärrys ovat kehittyneet noista ajoista. Menetelmä on vähän liiankin simppeli toimiakseen todella, mutta pöhköydestään huolimatta siinä piilee totuuden hiven. Eleganssi syntyy usein maltillisuudesta: ei sormuksia joka sormeen, ei kaikkia värejä samaan asuun, ei liikaa yksityiskohtia jotka kilpailevat huomiosta. 

Pistelaskusta voisi olla eniten hyötyä asusteita valitessa. Asusteet viimeistelevät kokonaisuuden, niillä saa helposti persoonallisen silauksen ja ne tekevät mahdollisesti tylsästä asusta kiinnostavan. Toisin sanoen asusteet ovat erinomaisen tärkeä osa kokonaisuutta. Niiden kanssa ei kuitenkaan pidä intoutua liikaa, sillä liiat asusteet vain syövät toistensa tehoa. Esimerkkejä: näyttävä printti + isot korut = liikaa. Korvakorut + rannerenkaita + kaulakoruja + sormuksia = Madonna circa '85. Tästä voisi vaikka tehdä oman postauksensa. Nyrkkisääntönä siis: when in doubt, leave it out.  

Ei kommentteja: