maanantai 14. joulukuuta 2009

Pitäkää ihmiset päähinettä!

Ulkona on liki 20 astetta pakkasta, ja siitä huolimatta kaduilla viilettää jos minkälaista kulkijaa paljain päin. Tiesittekö, että kehon lämmöstä 30% haihtuu pään kautta? Toisin sanoen vaikka yllä olisi villahousut ja turkki, niiden lämpöhyöty on vain 70% jos päähine puuttuu. Näen paljaassa päässä pakkasella ainoastaan yhden hyödyn; kampaus ei mene lyttyyn. Sen sijaan kampaus saattaa kyllä mennä tuulessa sekaisin tai kastua lumesta. Näistäkin pelastaisi kunnon päähine. Onneksi valinnanvaraa riittää:

Pipot ja myssyt voivat olla aivan tyylikkäitä talvipäähineitä. Etenkin jos jättää sen 80-luvulta periytyneen mainospipon kaappiin. 
Plussat: värivalikoima on laaja, malleja ja materiaaleja riittää joka lähtöön. Lämmittää korvia ja otsaa. Helppo sujauttaa sisällä taskuun tai laukkuun. 
Miinukset: voi lytätä kampauksen tai tehdä hiukset sähköisiksi. 

Huopahatut ovat klassinen vaihtoehto, joissa riittää myös valinnanvaraa. Tarjolla on kaikenlaista kapealierisestä fedorasta herrainhattuihin ja näyttäviin lierihattuihin. 
Plussat: hellävaraisempi hiuksille. Etenkin villakangastakkien kanssa klassinen vaihtoehto.Tosin esim. fedora on nuorekas valinta, joka tuo tylsään talvitakkiin sähäkkyyttä. Tuo persoonallisuutta asuun. Pitää tuulta. 
Miinukset: vaatii kantajaltaan tiettyä itsevarmuutta ja vakiintunutta tyyliä, jottei vaikutelma ole vanhanaikainen. Jättää joskus korvat paljaaksi. Hankalampi säilyttää kuin pehmeät päähineet. 

Baskeri on toinen klassinen vaihtoehto, jonka hyvä puoli on valikoima värien ja materiaalien suhteen. Miinuksena korvat jäävät paljaaksi, eikä baskeri sovi kaikkien kasvojen malliin. 

Huivit, huput jne. ovat käteviä, rentoja ja monipuolisia vaatekappaleita, joiden kieputtelussa on lähinnä oma luovuus rajana. Jos perinteinen hattu tuntuu vieraalta, suosittelen tätä vaihtoehtoa. 
Plussat: Huivin voi sitoa niin, ettei kampauskaan kärsi liikoja. Huivilla saa helposti väriä synkkään kokonaisuuteen. Helppo säilyttää, huiveja voi vaihdella asujen mukaan. Suojaa myös kasvoja viimalta.
Miinukset: Kovin väljästi kietaistu huivi ei hirveästi lämmitä, mutta tilannetta voi parantaa lisäämällä korväläpät huivin alle. 

Muitakin vaihtoehtoja löytyy. Päähine viimeistelee asun sen lisäksi että se pelastaa jäätymiseltä ja lisää yleistä mukavuuttaa merkittävästi. On aivan hassun näköistä, kun ihminen on topannut itsensä kaulasta alaspäin huolella, mutta pää keikkuu paljaana. 

Ei kommentteja: