perjantai 4. joulukuuta 2009

Suutari auttaa - yleensä

Kenkien ikä pitenee hyvällä hoidolla. Suutari voi pelastaa monet vaurioituneet kengät uuden veroisiksi. Vaikka suutari onkin erinomainen investointikohde, aivan kaikkea ei kannata korjauttaa. Ennen kuin kiikuttaa kovia kokeneet kenkänsä ammattilaiselle, voi miettiä kannattaako investointi. Miten laadukkaista kengistä on kyse? Onko kyseessä laatupari, vai alennuksesta napatut massatuotanto halpikset? Jos materiaali ei alunperinkään ole aitoa nahkaa ja hintakin oli vain kympin, korjaustyö ei ehkä ole kovin kannattava vaihtoehto. Ylipäätään jos suutari maksaisi enemmän kuin kengät alunperin, voi investoinnin järkevyyttä harkita. 

Toinen kysymys on, pystyykö vaurioita ylipäätään korjaamaan. Yllättävän monia asioita voi, mutta esimerkiksi revennyttä materiaalia on lähes mahdotonta saada uuden veroiseksi. Kokemuksesta on myös todettava, että repsahtaneet korot voi korjata, mutta erittäin todennäköisesti korjaus kestää vain väliaikaisesti, ennen kuin rakenne pettää uudelleen. Pahasti tahriintunutta silkkiä ei saa uudelleen puhtaaksi, mutta kengät voi värjätä tummiksi, jolloin tahratkin - ehkä - peittyvät. 

Sitten on joukko kenkiä, joita itse en lähtisi edes viemään suutarille. Ensinnäkin suurin osa varvastossuista ja läpsyistä on kertakäyttökamaa. Nämä kannattaa pitää loppuun ja ostaa sitten uudet. Ohuet pohjat ja synteettiset materiaalit yhdistettynä usein halpaan hintaa ei ole suutarin väärti. Espadrillot kuuluvat läpsyjen kanssa samaan sarjaa. Toinen kategoria on lenkkarit ja vastaavat tossut. Kun lenkkarit ovat menneet lyttyyn, niitä ei voi enää pelastaa. On jalalle ystävällisempää ostaa uudet kunnolliset. Nahkatossujen ulkonäköä voi freesata esim. vaihtamalla puhtaat nauhat ja lankkaamalla. Lisäksi halvat, kangaspintaiset juhlakengät tuskin tulevat uuden veroisiksi, jos pinta on pilalla. 

Sen sijaan seuraavissa tilanteissa suutari on kelpo apu:
  • Pohjat ja korot. Nahkapohjat voi pohjituttaa kumisiksi, mikä lisää käyttömukavuutta ja kenkien ikää. Siten voi myös korjata kuluneita nahkapohjia kuntoon. Korkolaput kannattaa vaihtaa aina edellisten kuluessa. Suutari voi myös (tietyissä rajoissa) siistiä korkoja, joiden päällys on rispaantunut. Kuten aiemmin totesin, "lauenneet" korot voi raudoittaa uudelleen, mutta lopputulos ei välttämättä ole ikuinen. Mutta halpojenkin kenkien ikää kannattaa pidentää uusilla korkolapuilla, jos kengissä ei muuten ole mitään vikaa.
  • Vetoketjut. Kannattaa ainakin tarkistaa, onnistuuko ketjun vaihtaminen
  • Liian tiukat tai löysät saappaan varret. Yleensä liian löysiä on mahdollista kaventaa, tiukkoja taas venyttää tai leventää.
  • Purkaantuneet ompeleet. Yleensä korjattavissa.



Ei kommentteja: