keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Get down, real down

Paukkupakkasilla untuvatakki on ässä. Luonnon oma eristysmateriaali on lämmin ja kevyt päällä. Untuvutakin pinta on useimmiten jonkinlaista mikrokuitua, joka mm. hylkii kosteutta. Untuvutakeissa on yksi huono puoli - nimittäin michelinukko-efekti. Sen voi välttää kiinnittämällä takkia hankittaessa huomiota muutamiin seikkoihin. 

Untsikoita eivät suinkaan kaikki ole samaa mallia. Michelin-vaikutelman välttää parhaiten, kun valitsee takin jossa on selvästi leikattu vyötärö. Aivan suoraan leikattu pitkä untuvatakki saa ihmisen muistuttamaan pystyssä vaeltavaa toukkaa. Vyötäröltä istuvampi malli tai vaihtoehtoisesti vyö takin päällä hälventää tätä vaikutelmaa. Jos rohkeutta riittää, takin päällä voi kokeilla esim. leveää nahkavyötä näyttävällä soljella. Kapeat ja kevyet vyöt pelkästään  hukkuvat untsikan uumeniin.

Kaupunkikäyttöön tarkoitettu takki on parhaimmillaan hieman pidempänä. Helman tulisi yltää ainakin pepun alle, mutta mielellään vaikka polviin saakka. Ensinnäkin lämpövaikutus on merkittävästi parempi ja takki on helpompi yhdistellä tunikoihin jne. Jos pidät etupäässä hameita, valitse takki jonka helma ylettyy peittämään hameenhelman. Toiseksi vyötärömittaiset toppatakit tekevät yläkropasta väistämättä pallomaisen. Laskettelu- ja vaellusvaatteet ovat sitten erikseen, ja niissä lyhyempi malli on järkevä valinta. 

Itse suosin untuva- ja toppatakeissa muita värejä kuin mustaa. Mustia takkeja on yleensä kaapit muutenkin täynnä, ja on mukavaa erottua massasta jollain muulla värillä. Pidän myös untuvatakeista, joissa on huppu ja kunnon kaulus. Koska vaatetta on muutenkin tarkoitus pitää erityisen kylmällä säällä, voi ominaisuudet saman tien valita siten että ne edesauttavat lämpimänä pysymistä. 

Aidon untuvan voi pestä koneessa 30 asteessa hienopesuohjelmalla. Vetoketju kiinni ja takki nurinpäin. Untuvalle suositellaan omaa erikoispesuainetta, mutta myös nestemäistä hienopesuainetta voi käyttää. Tavallista pesuainetta annostellaan noin kolmasosa normaalista määrästä. Pese untuva väljässä vedessä, älä laita koneeseen samalla muita vaatteita. Linkous voidaan tehdä täydellä teholla, jotta takki tulisi mahdollisimman kuivaksi. Kuivattele ilmavassa paikassa tai rummussa mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa. Tarkempia pesuohjeita löytyy täältä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Untuvatakki on kyllä pakkasilla aivan ykkösvaate. Itselleni tuli vain itku silmään viime talvena kun kävi ilmi miten karmivalla tavalla untuvat tuottesiin päätyvät: niitä nypitään eläviltä linnuilta. Onneksi esim. Joutsen ei käytä näitä epäeettisiä untuvia tuotteissaan.
Tytti

Anonyymi kirjoitti...

Millon uus postaus? :)

Karin kirjoitti...

Hei! Onko blogi siirtynyt toiseen paikkaan? Löysin sen juuri ja olisi kivaa lukea lisää.

Toiveikas kirjoitti...

Mietin ihan samaa kuin Karin. Huhuu?

Airi Hietala kirjoitti...

Olet saanut blogillesi palkinnon, katso http://apankoru.blogspot.com/