maanantai 20. huhtikuuta 2009

Muoti vs. tyyli

Muodikas, trendikäs ja tyylikäs tarkoittavat eri asioita. Ihminen voi olla muodikas olematta tyylikäs ja päinvastoin. Makuasia on, kumpi on tärkeämpää. Itse kallistun tyylikkään suuntaan muodin kustannuksella.

Muoti on aina hetkellistä. Se on jollain tavalla yhteisesti hyväksytty määritelmä siitä, millaiset vaatteet edustavat sen hetkisen vaatemuotoilun huippua. Muodin olemukseen kuuluu, että se muuttuu jatkuvasti. Juuri nyt muodikkaat vaatteet voivat näyttää parin vuoden päästä hassuilta. Muoti kierrättää ja keksii itsensä aina uudelleen. Vaateteollisuus vastaa pitkälti siitä, mitkä ovat kulloinkin muotivärit, leikkaukset ja mallit. Niitä tuotetaan kaupat täyteen, ja niitä ostavia ihmisiä pidetään usein muodikkaina. Trendi lienee jotain muotiakin pinnallisempaa - jotain pientä, ohimenevää juttua, joka osoittaa että ihminen on lukenut muotilehtensä ja -bloginsa.

Tyyli voi tarkoittaa useampaa asiaa. Ensinnäkin sillä voidaan tarkoittaa tyylisuuntausta, jollekin tietylle ajanjaksolle tyypillistä vaatetusta. Monet tällaiset tyylit ovat helposti tunnistettavissa, kuten vaikkapa 60-luvun tyyli tai rokokoo-tyyli. Toisaalta tyyli voi tarkoittaa myös ihmisen henkilökohtaista tyyliä, joka on aina kyseisen henkilön oma näkemys siitä, millaiset vaatteet miellyttävät hänen esteettisesti. Lopuksi tyylillä voidaan viitata myös tyylikkääseen - jollain tavalla erityisen onnistuneeseen asukokonaisuuteen.

Esimerkiksi Sofi Oksasella on erittäin vahva, oma tyyli, joka ei kuitenkaan ole tippaakaan muodikas. Monien vaateketjujen mainoksissa taas näkyy paljon tyttöjä, jotka epäilemättä ovat erittäin muodikkaita mutta eivät kovin tyylikkäitä. Sitten tietysti ihmisiä, jotka voivat olla sekä-että tai eivät kumpaakaan. 

Oma näkemykseni on, että muoti on todellakin yliarvostettua. Erityisesti siksi, että se jättää niin vähän tilaa omalle näkemykselle. Joku muu on etukäteen miettinyt, minkälaisissa ja -värisissä vaatteissa minun pitäisi kulkea. Muoti on ainaista jäljittelyä, jota toki voi kutsua myös inspiraatioksi, mutta joka viimekädessä ei ole kovin persoonallista. Toisaalta jäljittely on aina kuulunut olennaisesti muotiin. Äänestän mieluummin tyylin puolesta. Se jättää enemmän valinnan varaa. Minusta tärkeämpää on löytää oma tyyli, kuin välittää tippaakaan siitä, ovatko vaatteet viimeisintä huutoa.  Muoti on kapea-alaista, mutta tyylejä riittää loputtomasti. 

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta muoti vs. tyyli -asiasta. Tyyli voittaa!

tytti kirjoitti...

Olen samaa mieltä. Muodikkuus ja tyylikkyys eivät todellakaan kulje käsi kädessä, vaikka jotkut voivat onnistuneesti nämä kaksi asiaa yhdistääkin. On suorastaan rasittavaa kun itsekin huomaan alkavani haluta jotain muodikasta vaatekappaletta vain siksi että se on muodikas tai siksi että se näyttää hyvältä sen 180 senttisen pitkäsäärisen mallin päällä...Onneksi ikä tekee tehtävänsä ja osaan jo toppuutella itseäni.

Muuten, onko Jennifer sinulla omia tyyli-ikoneita?

Jennifer kirjoitti...

Hienoa että löytyy samalla tavalla ajattelevia lukijoita. Nimittäin välillä muotiblogeja selatessa tuntee kuuluvansa vahvasti vähemmistöön, kun vaikka Vagabondin kengät eivät aiheuta minkäänlaisia väristyksiä.

tytti: tyyli-ikoneita toki löytyy. Tosin kovin moni ei ole enää elossa... olen pitkään pyöritellyt mielessä kirjoitusta aiheesta, mutta toistaiseksi se on jäänyt toteuttamatta. Voisin sittenkin toteuttaa ajatuksen vaikka sarjana - ikoneita kun on useampia.

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä hyvä tää sun blogi.
Tyyli voittaa :D

Tytti kirjoitti...

Olisi kiva lukea tyyli-ikoneistasi! Sarjaa odotellessa :)

Anonyymi kirjoitti...

Täällä olis yks tyttö joka toivois uusia postauksia. Varsinkin vaatekaapin klassikoita lueskelisin mielellään jos jaksat niitä tehdä..

Katja kirjoitti...

Totta joka sana. Olen samaa mieltä siitä, että tyyli menee aina muodin ohi ja parasta se tyyli on silloin, kun siihen osataan ottaa lisiä kauden muodista mitenkään omaa tyyliä kadottamatta.