maanantai 13. heinäkuuta 2009

kesäjuhlat = kukkamekko?

Kesä on moninaisten juhlien aikaa. Useimmiten kutsu tipahtaa häihin tai rippijuhliin. Tässä muutamia suuntaviivoja näihin juhliin lähtijöille.

Rippijuhlat
Rippijuhlat ovat muodostuneet yhdeksi aikuistumisriitiksi muiden joukossa. Juhlalla on kuitenkin vahvasti uskonnollinen tausta, mikä on hyvä ottaa huomioon juhlapukeutumisessa. Etenkin jos olet menossa konfirmaatioon mukaan, asun on syytä olla kohtuullisen peittävä. Ei siis paljaita olkapäitä, avonaisia selkiä tai syvään uurrettuja kaula-aukkoja kirkkoon. Jakkupuku, hame + toppi -yhdistelmä tai siisti mekko sen sijaan käyvät erinomaisesti. Yli 15 vuotta täyttäneet pukeutuvat johonkin muuhun kuin farkkuihin, jotka eivät sovi juhlan arvokkaaseen tunnelmaan. Muuten rippijuhliin ei ole olemassa sen erikoisempia pukeutumissääntöjä - olennaista on olla siisti ja hieman juhlava, mutta iltapukuja ei tarvitse kaivaa esiin.

Häät
Ensimmäisenä on hyvä muistaa, että häät ovat morsiamen päivä: hänen kuuluukin olla juhlien upein henkilö. Yksikään morsian tuskin haluaa jäädä vieraidensa varjoon. Perinteisesti juhlaväki on välttänyt sekä täysvalkoista että kokomustaa. Jos morsian pukeutuu valkoiseen, väri on itsestään selvästi varattu hänelle. Jos taas hääpuvuksi on valittu jokin muu väri, samaa logiikkaa on silti kohteliasta noudattaa. Kokomusta puolestaan liitetään joskus hautajaisiin ja suruun, ja siksi sitä ei ole pidetty häihin sopivana. Jälkimmäinen riippuu kuitenkin tilanteesta. Olen itse osallistunut moderniin hääjuhlaan, jossa morsian oli pukeutunut viininpunaiseen silkkiin, ja suurin osa naisista kaasosta lähtien oli valinnut pikkumustan. Vaikutelma oli erittäin juhlava ja tyylikäs, eikä lainkaan synkkä. Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle, kokonaan mustaa asukokonaisuutta kannattaa välttää. Värirajoitukset eivät ole ehdottomia siinäkään suhteessa, että asusteissa molempia voi toki käyttää. Valkoinen jakku värikkään mekon päällä tuskin loukkaa ketään.

Muutamia käytännöllisiä seikkoja on myös hyvä ottaa huomioon. Jos juhlat tai vihkiminen pidetään ulkona, neulanohuet piikkikorot eivät ole paras vaihtoehto. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva, joten jakku tai pashmina pelastaa vilulta. Jos aiot tanssia, varmista että puku pysyy vauhdissa mukana. Jos kutsukortti ei anna tarpeeksi osviittaa, pukukoodin voi aina tarkistaa kaasolta tai hääparilta itseltään. 

Ei kommentteja: