torstai 9. huhtikuuta 2009

Talvikengät talteen

Kenkien säilyttämisestä olen tainnut puhua aiemminkin, mutta nyt kun talvikenkien kausi alkaa todenteolla päättyä, otetaan pieni kertaus. Muutaman minuutin vaivannäkö keväällä maksaa itsensä takaisin syksyllä, kun varastosta löytyy käyttövalmiita ja kauniita kenkiä. 

Pyyhi kengät puhtaiksi nihkeällä liinalla kurasta, pölystä ja muusta liasta. Olen huomannut mikrokuituliinat sekä tehokkaiksi että nukkaamattomiksi. Jos lika on oikein tiukassa, laimenna käsitiskiainetta veteen ja pyyhi kengät miedolla pesuaineliuoksella. Mokkakenkiä varten suutarit myyvät erityisiä mokanpuhdistusharjoja, mutta käytöstä poistettu, puhdas ja kuiva hammasharja ajaa saman asian. 

Kun kengät ovat puhtaat, ne pitää lankata. Valitse nahkaa hoitava tuote, ja levitä sitä ohut ja tasainen kerros kengän päälle. Kengän kärjille kannattaa antaa erityishuomiota, sillä ne kuluvat kengistä ensimmäisenä. Anna lankin imeytyä rauhassa, ja jos nahka imaisee kaiken itseensä välittömästi, levitä toinen kerros heti perään. Kun lankki on imeytynyt, kengät voi kiillottaa joko tarkoitusta varten suunnitellulla kankaalla tai vanhalla villasukalla. Ns. "joka sään saappaita" ei pidä lankata. Niille riittää pelkkä puhdistus. Mokkakengät voi halutessaan spreijata materiaalille tarkoitetulla suoja-aineella. 

Kengät kannattaa säilyttää kenkälaatikossa. Jos alkuperäinen laatikko on hukassa, käy pyytämässä kenkäkaupasta uusi tilalle. Laatikko suojaa pölyltä ja niitä on helppo pinota hyllylle päällekäin. Löytämistä helpottaa myöhemmin, kun laatikon päähän kirjoittaa tussilla, mitkä kengät missäkin majailevat. Säilytykseen menevät kengät kannattaa täyttää sanomalehdillä. Sopivaksi palloksi muotoiltu paperi pitää kengän kärjen muodossaan venyttämättä nahkaa. Sanomalehti imee mahdollisen kosteuden itseensä pitäen kengät raikkaina. Kääräise saappaiden varsiin lehdet rullalle, niin nekin pysyvät ryhdikkäinä. 

Vielä viimeiseksi sananen pohjista. Jos olet varma, että aiot käyttää kenkiä seuraavanakin talvena, huolehdi siitä, että kantalaput ovat kunnossa, ennen kuin laitat ne varastoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kengät ovat aivan käyttövalmiit heti ensimmäisten pakkasten tullessa. Ja muista vilkaista pohjiin ennen kuin siirrät kengät ylähyllylle. Kesän yli pohjassa muhinut koirankakka ei ole iloinen yllätys. 

Sitten vaan täyttämään kenkähyllyä kevätjalkineilla!

Ei kommentteja: