tiistai 10. maaliskuuta 2009

Silkki

Silkki on ihana materiaali. Se taittaa valoa kauniisti, hyväilee ihoa, hengittää ja sopii sileänä herkkäihoisille. Tämän lisäksi silkki eristää lämpöä tehokkaasti, minkä vuoksi silkkialusvaatteet ovat talvella oivallisia. Silkki siirtää kosteutta pois iholta, jonka vuoksi se tuntuu kesällä viileältä vaikka onkin talvella lämmin. Silkki tuo yleellisyyttä arkipäivään ja luksusta juhlaan. Lähes täydellinen materiaali ansaitsee asianmukaisen hoidon.

Silkkivaatteita täytyy pestä säännöllisesti, jottei lika pinty herkkään kuituun. Pesun kanssa on oltava varovainen, sillä silkin kuitu ei kestä kovakouraista käsittelyä. Silkkineuleet puhdistuvat melko hyvin pelkällä tuuletuksella. Vesipesussa kannattaa käyttää erityisesti silkille tarkoitettua pesuainetta, mutta tarpeen tullen myös villanpesuaine ajaa saman asian. Silkinpesuaineista Tenestar on hyväksi todettu, ja jotkut vannovat Marseille-saippuan nimeen. Olennaista on välttää voimakkaita konepesuaineita sekä valkaisevia pesuaineita. 

Silkki pitää miedosta lämmöstä (30 astetta) ja hellävaraisesta pesuohjelmasta. Valitse siis hienopesuohjelma ja vähennä linkouskierroksia, mikäli et pese vaatetta käsin. Usein kemiallinen pesu on myös mahdollinen (varmista pesulapusta) mutta kuivausrumpua silkki ei kestä. Jos peset käsin, puristele vaatetta varovasti. Älä hankaa, viruta tai unohda vaatetta likoamaan liian pitkäksi aikaa. Arimmat silkkivaatteet kuivataan pyyhkeen avulla samoin kuin villaneuleet. Aurinko ja kuumuus hapristavat kangasta.

Silittäminen on parasta tehdä nurjalta puolelta kohtuullisella lämmöllä. Yleensä 2 pistettä on sopiva, tarkista raudastasi oikea lämpötila. Liian kuuma lämpötila sekä kuivausrummussa että silitysraudassa voi pilata silkin. Materiaali kuitenkin siliää helposti hieman alemmassakin lämpötilassa. Huomaa kuitenkin, että kangas kannattaa silittää joko kuivana tai kokonaan tasaisen kosteana. Jos sumuttelet kuivaa kangasta liian läheltä, siihen saattaa jäädä vedestä tahra, joka ei lähde pois ennen kuin seuraavassa pesussa. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin hyvä postaus, kiitos näistä vinkeistä! Silkki on kyllä yksi ihanimpia materiaaleja. :)

Jennifer kirjoitti...

Blogi onkin viettänyt hieman hiljaiseloa viime aikoina. Nyt ollaan kuitenki taas alkuperäisissä tavoitteissa kiinni!
Silkki on kieltämättä ihana, samoin kuin oikeastaan kaikki "aidot" materiaalit.