keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Iltapuvun anatomia

Kun kutsukortissa lukee pukukoodina juhlapuku, tiedossa on todellista tälläytymistä. Juhlapuku tarkoittaa miehillä frakkia ja naisilla pitkää iltapukua. Ei kuitenkaan mitä tahansa mekkoa, vaan seuraavanlaisia kriteereitä noudattavaa luomusta:
  • Helman on oltava niin pitkä, että nilkkaluu peittyy. Halkiot säädyllisyyden rajoissa. Laahukset näyttävät punaisella matolla hyvältä, käytännössä niiden kanssa sompailu on erittäin hankalaa.
  • Ylhäällä leikkauksessa on puolestaan runsaasti valinnanvaraa. Paljaat käsivarret ja olkapäät ovat täysin ok, samoin laajat decolteet. Mutta toisaalta puku voi olla ihan niin umpinainen kuin kukin tahtoo. Esimerkiksi linnanjuhlissa näkee paljon tyylikkäitä jakkuja.
  • Kangas on mieluusti silkkiä, satiinia, samettia tai jotain muuta juhlavaa materiaalia. Väri voi myös olla mikä vain, vaikka yksivärinen on yleensä juhlavampi kuin printti. Vain miesten pitää ottaa "tumma puku" määritelmä kirjaimellisesti. Tosin huomioi, että valkoinen iltapuku näyttää helposti morsiuspuvulta.
Iltapuku asustetaan juhlavasti. Jos säilyttelet laatikon pohjalla ihania mutta kalliita koruja, joita ei viitsi käyttää missään, nyt on oikea aika kaiva ne esille. Tosin koruissa kuten muussakin laatu ratkaisee, ei ketjujen lukumäärä. Kenkien kuuluu olla sirot, mutta koron korkeutta ei mikää pukukoodi säätele. Sen sijaan arvokkaissa juhlissa umpinainen kärki on suotava. Iltalaukku on ehdottomasti pienikokoinen ja puvun kanssa sointuva. Isot käsilaukut eivät kuulu iltapuvun kanssa yhteen. Upea iltapuku ansaitsee arvoisensa alusvaatteet. Laadukkaat sukat tai sukkahousut, kauniit pikkupöksyt jotka eivät erotu puvun kankaan läpi sekä kohottavat mutta näkymättömät liivit. 

Ota aina huomioon juhlan luonne. Mitä konservatiivisempaa seuraa ja mitä perinteikkäämpi juhla, sitä vähemmän kannattaa ottaa riskejä. Otetaan esimerkiksi jo aiemmin mainitut linnanjuhlat: lyhyt hame saattaa tuntua kotona hyvältä ja raisulta idealta, mutta satojen pitkien pukujen keskellä olo voi olla orpo. Sama koskee paljasta ihoa. Kukapa ei halua näyttää kauniilta ja seksikkäältä, mutta sen voi tehdä myös niin, ettei vierustoverin tarvitse miettiä mihin silmänsä panisi. 

Lopuksi muutama käytännön vinkki. Tarkista etukäteen, että pystyt liikkumaan juhlaeleganssissa kohtuullisen normaalisti. Ota huomioon, että usein ilta päättyy tanssiin, joten on suotavaa että esimerkiksi olkaimeton puku pysyy ylhäällä valssin pyörteissä. Upeat kengät menevät hukkaan, jos joudut kauheiden tuskien takia riisumaan ne kesken illan. Älä yritä tunkea pikkuruiseen iltalaukkuun juuri muuta kuin hieman rahaa ja ehkä huulipuna ja nenäliina tms. Muut lisävarusteet voi jättää narikkaan. Ja lopuksi tärkeimmät asusteet: ryhti ja asenne! Hienoinkin eleganssi menee hukkaan, jos olemus on anteeksipyytelevä. Eikä mikään puku näytä hyvältä hartiat lysyssä. Pää pystyyn, selkä suoraksi, olkapäät taakse ja hymyä! It's your night!

Ei kommentteja: