torstai 19. maaliskuuta 2009

Code Language

MouMoun blogissa on käyty keskustelua pukukoodeista juhlissa, ja sain sieltä innoituksen pohtia asiaa syvemmin. Perinteisimmässä muodossaan kutsukortissa ilmoitetaan ainoastaan miesten pukukoodi, josta naisten tulee sitten osata päätellä oikeanlainen asu itselleen. Tämä juontaa juurensa historian hämäriin, jolloin kutsut tulivat aina miehen nimellä, eikä naisilla muutenkaan ollut julkisessa elämässä suurta roolia. Toisaalta asialla ei liene niin kauheasti väliä, sillä tiettyä miesten pukua vastaa aina tietynlainen naisten puku. Yleisimmät ovat
  • Juhlapuku/white tie, joka vastaa miehilla frakkia ja naisilla pitkää ja formaalia iltapukua
  • Black tie, joka tarkoittaa miehillä smokkia ja naisilla iltapukua, pikkumustaa tai vastaavaa
  • Arkipuku, joka naisella tarkoittaa jakkupukua
  • Ennen klo 18 vierailupuku naisella, joka tarkoittaa jakkupukua tai pikkumustaa tai muuta hillittyä, ei liian avonaista mekkoa
  • Smart casual, sekä miehillä että naisilla siisti asu, joka on arkivaatetta hienompi mutta esimerkiksi miehet eivät välttämättä tarvitse kravattia. Ei kuitenkaan niin rentoa, että farkut kävisivät
  • Casual, rento mutta fiksu ja siisti pukeutuminen.
Oivallinen lähde pukukoodiviidakossa on perinteinen käytösopas. Niistä, toisin kuin netistä, löytyy yleensä hyvin yksiselitteiset ja yksityiskohtaiset ohjeet tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tärkeintä on pukeutua niin, ettei loukkaa juhlien järjestäjää. Hieman yli on aina parempi kuin alipukeutuminen. 

Kellonajasta voi päätellä jo paljon siitä, millaiset vaatteet ovat soveliaat. Kriittinen raja kulkee kello kuduen kohdalla illalla. Sitä ennen pukeudutuaan melko peittävästi, mutta toisaalta housupuvut ovat naisilla ok. Sen sijaan iltajuhlat vaativat juhlavamman asun, mikä naisten kohdalla tarkoittaa yleensä avonaisempaa asua. Myöskään miehet eivät koskaan pidä frakkia ennen klo 18.00 muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Moni kritisoi pukukoodeja hankaliksi, rajoittaviksi ja vanhanaikaisiksi. Asian voi toki nähdä niinkin, mutta toisaalta kyse on vähän samasta asiasta kuin kauniit pöytätavat. Asianmukainen pukeutuminen on huomaavaista juhlien järjestäjää ja muita juhlijoita kohtaan. Pukukoodin on tarkoitus helpottaa pukeutumista, sillä se kertoo sen, mitä ei ole tarkoitus laittaa päälle. Kun kaikki noudattavat yhdessä sovittuja sääntöjä, homma sujuu joustavasti. Olen joskus iltapukujuhlissa nähnyt, kuinka omaperäinen valinta muuttuu ainoastaan noloksi. Maataviistävien helmojen joukossa yksi polvimittainen näyttää todella oudolta. Kukaan ei ajattele, että onpa siinä persoonallinen ja rohkea pukeutuja, vaan kaikki säälivät ressukkaa, joka ei ole osannut pukeutua tilasuuden vaatimalla tavalla. 

5 kommenttia:

MouMou kirjoitti...

Tu on kamala, kun osa ajattelee, että mieluummin yli- kuin alipukeutunut ja osa juuri toisinpäin!:S Koita siinä sitten pysyä mukana.:)

Jennifer kirjoitti...

Minusta suomalaisilla on välillä tapana vähätellä sekä itseään että juhlaa, ja sitten ajatellaan että no ei kai sinne mitään hienoa tarvitse... mutta uskoisin että varsinkin nuorempi sukupolvi osaa jo nauttia juhlimisesta ja kauniista vaatteista ilman vaivaantuntuntta oloa! Itse tykkään juhlavaatteista niin paljon, että siitäkin syystä mieluummin vähän yli kuin ali. Ajattelen että se on myös kohteliasta juhlan järjestäjiä kohtaan, ja osoittaa että kutsuvieras arvostaa tilaisuutta.

Mutta se vierailupukukoodi on kyllä todella hankala! Iltapuku on siitä helpompi, että säännöt ovat paljon yksinkertaisemmat.

Anonyymi kirjoitti...

Itse saan usein kommentteja siitä, että eikö mulla ole outo olo, kun olen juhlatilaisuuksiin niin hyvin pukeutunut? Mielestäni tuollainen asenne on kerrassaan väärä: mieluummin olen yli- kuin alipukeutunut. Nautin siitä, että juhlatilanteissa saan käyttää hienompia vaatteitani. Se on mielestäni tilaisuuden järjestäjien ja muiden juhlijoiden kunnioittamista. Vaatimattomuus ei aina todellakaan kaunista...

Jennifer kirjoitti...

MariaHelenan kanssa samoilla linjoilla - vaatimattomuus ei lähtökohtaisesti kaunista. Se on jotain sellaista vanhaa ajattelua, että "ei tässä kurjuutta kummempaa ja huomenna on huonommin."

Sitä vartenhan juhlat ovat että niihin saa laittautua! Ja tosiaan, pukeutumisellaan kunnioittaa myös muita.

Jennifer kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.