sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Villapaidat kuosiin

Huom: lisäsin vielä loppuun pari lausetta silittämisestä.

Villa on kiitollinen materiaali siksi, että se ei vaadi kovin tiheää pesua. Tuuletus ulkoilmassa raikastaa neuleen käytön jälkeen. Likaantumista hidastaa myös se, että neuletta puetaan harvoin suoraan iholle. Villan alla pidettävä t-paita, toppi, tai aluspaita pitää ihon tuottaman talin ja villan erillään toisistaan. Ajoittain pesu on kuitenkin paikallaan. Jos haluaa pelata varman päälle, pesula hoitaa homman tehokkaasti. Toinen vaihtoehto on pestä neule itse käsin. Jälkimmäinen vaihtoehto on tietysti työläämpää, mutta se on myös halvempaa ja lisäksi hellävaraisempaa etenkin kalliille neuleille. Liian tiheät pesulavierailut muuttavat villan kovaksi ja karkeaksi.

Käytä villavaatteiden pesuun aina niille tarkoitettua pesuainetta. Villa pestään aina kädenlämpöisessä vedessä. Yli 40 asteinen vesi saa aikaan huopaefektin, ja lisäksi vaate luultavasti kutistuu reippaasti. Pese vaate varovasti puristellen. Älä nostele tai hankaa. Villa venyy märkänä ja hankaaminen tuottaa jälleen huopatossuja. Villan "suomut" avautuvat vedessä ja hankaaminen saa kuidut takertumaan toisiinsa, minkä seurauksena neule vanuttuu. Huuhtele neule useassa vedessä samassa lämpötilassa kuin pesuvesi. Neule on puhdas, kun huuhteluveteen ei enää irtoa pesuainetta. Viimeiseen huuhteluveteen kannattaa lisätä hieman huuhteluainetta, mikä ehkäisee sähköisyyttä ja tekee kuidusta pehmeän. 

Kuivaaminen tapahtuu yhtä hellävaraisesti kuin pesukin. Ohuimmat ja hienoimmat neuleet asetellaan paksun pyyhkeen päälle tasaiselle pinnalle, jonka jälkeen neule rullataan varovasti pyyhkeen sisään. Pakettia puristellaan lempeästi, rullataan auki ja sama toistetaan tarvittaessa uudella pyyhkeellä. Tämä menetelmä kuivaa suurimman osan vedestä, jonka jälkeen neule jätetään pyyhkeen päälle kuivumaan ilmavaan paikkaan. Samalla vaate oiotaan muotoonsa, jolloin se kuivuu sileäksi. Älä koskaan ripusta villaneuletta narulle tai väännä sitä kuivaksi! Lopputuloksena on ainoastaan virahtanut ja muodoton vaatekappale. Rumpukuivain on villalle liian kovakourainen. Älä myöskään kuivata villaa auringossa, sillä materiaali haalistuu herkästi.

Jos pesuohje sallii konepesun, valitse koneen villapesuohjelma, äläkä tunge konetta täyteen. Pese ainoastaa saman väriset neuleet keskenään värivahinkojen välttämiseksi. Käsi- ja konepesun yhdistelmä nopeuttaa prosessia myös: voit suorittaa varsinaisen pesun käsin, mutta lingota koneessa alhaisella nopeudella, mikäli villapaita kestää sen. Konelinkous tekee kokemukseni mukaan neuleista ihanan pörheitä, mutta liian lämmin vesi saattaa myös kutistaa neuleen. 

Villapaidat kannattaa säilyttää mahdollisimman väljästi hyllylle viikattuina. Jos pinoaa kovin monta neuletta päällekäin, alimmaisilla on vaara littaantua ja muuttua ummehtuneiksi. Pitkään vaatepuulla riippuva neule puolestaan saattaa venyä. Säännöllinen tuulettaminen ja pesu ovat tärkeitä, sillä koit ja muut ötökät pitävät nimenomaan likaisesta villakuidusta. 

EDIT: Silittäminen tapahtuu aina miedolla lämmöllä, vaate nurinpäin käännettynä ja harsokankaan läpi. Höyryä voi käyttää. Jos villapaitaa silittää ilman välikangasta ja oikealta puolelta, vaarana on että kuidut menevät lyttyyn ja vaate muuttuu kiiltäväksi. 

Villapaidat ja neuleet muodostavat monen vaatekaapin selkärangan talvikausina. Siispä niistä kannattaa pitää hyvää huolta!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava postaus, kiitos vinkeistä!

Jennifer kirjoitti...

Mietiskelen tässä, tekisinkö samanlaiset postaukset silkistä ja nahasta? Tai kiinnostaako materiaalit ylipäätään?

Anonyymi kirjoitti...

Heippa, oikein hyvä idea! Lukisin mielelläni hoito-ohjeita muillekin materiaaleille. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos.