lauantai 3. tammikuuta 2009

Fly me to the moon

Olen viime vuoden aikana matkustanut poikkeuksellisen paljon. Lensin reilusti yli kymmenen kertaa, joten omakohtaista kokemusta kätevästä lentovaatetuksesta on kertynyt. En enää lähde koneeseen ilman kahta vaatekappaletta, jotka ovat 1. lentosukat ja 2. pashmina. 

Mitä pidempi lento, sitä tärkeämmät sukat ovat. Etenkin jos matkustaa budjettiosastolla, jossa jalkojaan ei pääse oikomaan kunnolla. Lyhyet matkat (n. 1 tunti) menevät ilmankin, mutta sitten kun ylitetään meriä ja mantereita, lentosukat helpottavat oloa merkittävästi. Parhaan hyödyn niistä saa, jos lento on niin aikaisin, että sukat voi vetää jalkaan ennen kuin nousee sängystä ylös. Omani ovat polvipituiset, mutta tiedän, että esim. raskaana oleville tehdään reiteen saakka ulottuvia tukisukkia. Sukat tuntuvat miellyttävän napakoilta, vähentävät turvotusta ja ennen kaikkea ne vähentävät riskiä saada veritulppa pitkillä lennoilla. Lentosukkia voi muuten käyttää arkenakin, esimerkiksi sellaisina päivinä kun tietää joutuvansa seisomaan paljon.

Pashminan hyödyistä pitäisi varmaan tehdä oma postaus, kun kerran hehkutan aiheesta vähän väliä. Lentokoneessa iso, pehmeä hartiahuivi on kuitenkin aivan korvaamaton. Se lämmittää, toimii peittona tai sen voi kääriä tyynyksi pään alle. Koneiden viltit ja tyynyt eivät yleensä ole kovin miellyttäviä, joten omaan pashminaan on ihana kääriytyä. Pashmina menee pieneen tilaan, sillä se mahtuu jopa hieman tilavampaan käsilaukkuun helposti. Hartioille kääräistynä se tuo asuun huoletonta eleganssia koneesta poistuttaessa. Puhumattakaan siitä, että samaa huivia voi tietysti käyttää myöhemmin perillä kaikkien muidenkin vaatteiden kanssa.

Näiden välttämättömyyksien lisäksi asu on vapaa. Mitä pidempi lento, sen tärkeämmäksi mukavuus muodostuu. Toisin sanoen pillifarkut eivät ehkä ole se ykkösvaihtoehto. Suosi mahdollisimman saumattomia vaatteita ja hengittäviä materiaaleja. Helposti riisuttavat kengät nopeuttavat etenemistä turvatarkastuksessa (ainakin USAssa kengät läpivalaistaan joka kerta) ja koneessakin voi olla kiva potkaista kengät pois jalasta. En henkilökohtaisesti kannata verkkareissa haahuilua lentokentillä. Jos lento on niin pitkä, että lökärit ovat ainoa vaihtoehto, ne ehtii käydä vaihtamassa asiallisempiin vaatteisiin ennen laskeutumista. 

Ei kommentteja: