lauantai 24. tammikuuta 2009

Iron Woman

Silittäminen kuuluu olennaisena osana vaatehuoltoon. Tarvittavat välineet ovat nopeasti lueteltu:
  • Kunnollinen silitysrauta, jossa on höyryominaisuus. Kevyttä rautaa on helpompi käsitellä, mutta raskaammalla tulee parempaa jälkeä. Hintahaitari on laaja, mutta silitysrauta on silitysrauta hinnasta riippumatta. Lähinnä kyse on siitä, millaisia ekstroja rautaansa haluaa: erkoispitkää johtoa, turvakytkintä, puhdistusohjelmaa jne. Tärkeintä on että pohja luistaa ja rauta on käteen hyvä. 
  • Riittävän iso silityslauta. Pinta-ala helpottaa isojen vaatteiden silitystä. Vanhasta rispaantuneesta laudasta saa taas kelvollisen, kun siihen ostaa uuden päällisen vaikkapa Etolasta. 
  • Tilpehöörit: sumutinpullo on kätevä apu kovin ryppyisten vaatteiden silityksessä. Harsokangas puolestaan on tärkeä apu arkojen kankaiden silityksessä. Tavallinen vauvojen harso toimii erinomaisesti. Muista pestä harsoakin silloin tällöin. 
Silittäessä pätee sama sääntö kuin pesussakin: periaatteessa kannattaa uskoa, mitä lapussa sanotaan. Luonnonkuidut kestävät kuumempia lämpötiloja kuin keinokuidut, paitsi silkki, jota pitää kohdella hellävaraisesti. Kaikkia keinokuituja ei voi silittää ollenkaan, tai korkeintaan harsokankaan läpi. Sen sijaan puhdasta puuvillaa sekä pellavaa voi silittää kolmella pisteellä. Pellavan ohjeessa lukee yleensä kaksi, mutta itse olen huomannut sen kestävän kuumempaakin. Kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi testata ensin varovaisesti näkymättömään paikkaan.

Kiinnitä huomiota myös kankaan jousto-ominaisuuksiin, sillä lämpö heikentää elastaania. Älä silitä painokuvien, paljettien tai muiden koristeiden päältä. Ne saattavat mennä kuumuudesta pilalle, ja toiseksi terävät osat voivat naarmuttaa raudan pohjaa. Jos epäilet kankaan silityksen kestävyyttä, silitä nurjalta puolelta. 

Paitapuserot silitetään oikeaoppisesti niin, että silittäminen aloitetaan pienistä osista. Ensimmäiseksi kaulus, kalvosimet ja niskan kappale. Sen jälkeen hihat ja lopuksi etu- ja takakappaleet. Tällä tavalla hankalat paikat on silitetty ensin, eivät isot pinnat rypisty uudelleen pienten kanssa nyhrätessä. 

Prässihousujen kanssa pitää olla tarkkana, etteivät prässit ala kiemurrella holtittomasti. Sivusaumojen tulee olla täsmällisesti päällekäin, jotta prässi tulee oikeaan kohtaan. Tätä helpottaa, jos saumat silittää ensin auki nurjalta puolelta, jolloin ne asettuvat hyvin kohdakkain. Hankalimmissa tapauksissa voi käyttää nuppineuloja apuna, jolloin kangas pysyy paikallaan. Silitä myös taskut litteiksi sisäpuolelta, jolloin housut laskeutuvat kauniisti päällä. 

Ei kommentteja: