torstai 4. joulukuuta 2008

What to wear: USA vs. Finland

Täällä jenkeissä asuessa olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten eri tavoilla ihmiset pukeutuvat arkisin ja viikonloppuisin. Asun kaupungissa, jossa on iso "financial district" pilvenpiirtäjineen, ja keskustassa töissäkäyvät ihmiset pukeutuvat sen mukaisesti. Aamubussissa miehet ovat puku päällä, tai vähintäänkin suorat housut ja kaulupaita päällä. Naisilla on joko korkokengät tai sirot ballerinat, paljon koruja ja hiusten laittoon on selvästi käytetty aikaa enemmän kuin viisi minuttia. Sen tähden onkin hassua nähdä samat ihmiset viikonloppuisin, kun habitus on aivan toisenlainen. 

Viikonloppuisin amerikkalaiset pukeutuvat supermukavasti. Tämä tarkoittaa niin miehillä kuin naisillakin verkkareita, collegehousuja, huppareita, t-paitoja ja tietenkin lenkkareita tai varvastossuja. Tukka jätetään föönaamatta kohdalleen ja  kasvot meikkaamatta. Joskus ihmisiä on suorastaan vaikea tunnistaa, niin erilaisilta kaikki näyttävät. Tämä ilmiö on mielestäni aika hauska: arkena kuljetaan valittamatta 10 sentin koroissa oli sää mikä tahansa, ja viikonloppuna kompensoidaan käyttämällä lenkkareita aamusta iltaan. 

Olenko oikeassa, kun arvelen että Suomessa ero ei ole yhtä selkeä? Totta kai viikonloppuisin pukeutuu mieluummin vähän rennommin kuin arkena, mutta oman kokemukseni mukaan tyylissä ei tapahdu yhtä radikaalia muutosta. Johtuukohan se siitä, että arki/työ/kouluvaatteissakin mukavuuteen panostetaan niin paljon, että ero viikonloppuun ei ole niin suuri? Vai kenties siitä, että Suomessa viikonloppuisinkin ihmiset haluavat näyttää kivalta? Mitä mieltä olette?

Ei kommentteja: