perjantai 5. joulukuuta 2008

It's a Wrap

Linnanjuhlat ovat ovella, joten on oivallinen hetki vaahdota hetki iltapukujen kantamisesta. Avonaiseen iltapukuun yhdistetään usein stoola tai saali. Useimmiten kyse on suorakaiteen muotoisesta kangaspalasta, joka on sävy sävyyn itse puvun kanssa. Usein stoola on ohuesta, kiiltävästä tai muuten juhlavasta kankaasta valmistettu. Kyseisen kangaskaistaleen ensisijaisina tehtävinä on asustaa varsinainen iltapuku, suojata mahdolliselta viileältä ilmalta ja kehystää hartioita naisellisesti. Joskus stoolaa käytetään naamioimaan vartalon heikkouksia; ihon arpia ja epäpuhtauksia taikka ei-aivan-täydellisiä käsivarsia. 

Stoolan kanssa ei riehuta ympäriinsä, vaan sitä kannatellaan elegantisti käsivarsilla ja käyskennellään ympäriinsä. Tätä ei kovin moni nykynainen  ole tajunnut, ja niinpä stoolalle kehitelläänkin mitä mielukuvituksellisempia säilytyspaikkoja.  Se tungetaan iltapuvun olkainten alle, missä kangas pysyykin kivasti paikallaan. Tai sitten se laitetaan niskan takaa, kainaloiden alta ja takaisin selän taakse, jossa kangas voidaan vetäistä kätevästi umpisolmuun. Pysyy hyvin poissa tieltä.Toinen uusiokäyttö on decolteen peittäminen. Liian avonainen iltapuku aiheuttaa epämukavan tunnelman, ja avonaisuutta pyritään peittämään saalin tai stoolan avulla. Lopputuloksena puvun miehustasta ei näy mitään, ja juhlija käyttää puolet illasta pakkoliikkeiseen kankaan nykimiseen. Ei, ei ja ei.

Tosiasia on, että stoolan kanssa ei yksinkertaisesti voi tehdä mitään. Sitä kannatellaan käsivarsilla tai hartioilla, ja sen annetaan täydentää ja kehystää iltapukua. Jos et tunne oloasi mukavasi avonaisessa puvussa, valitse umpinaisempi malli. Jos stoola  on tiellä, vika ei ole vaatteessa, vaan siinä mitä olet tekemässä. Sen kanssa ei voi fiksata, organisoida, korjailla ja järkkäillä yhtään mitään. Tämän harjoitteleminen voi vaatia nykynaiselta hieman treenausta. Raaka totuus kuitenkin on, että täyteen iltapukuun pukeutunut nainen ei voi tehdä mitään muuta, kuin seisoa selkä suorana ja näyttää kauniilta. Jos haluat täydentää iltapukuasi stoolalla tai saalilla, pidä nämä asiat mielessä. Stoolan käytännöllinen merkitys on minimaalinen; sen ensisijainen tarkoitus on olla asuste samalla tavoin kuten hiuskoriste tai hyvin korkeat korot. Se hankaloittaa olemista mutta näyttää hyvältä. Hyväksy se, ja askel kohti eleganssia on jälleen otettu.

2 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Ohhoh, johan oli varsinainen tietopaketti! Pitääpä muistaa kyseiset asiat, jotta olen elegantti. Vaikka enhän minä mitään iltapukuja paljon käytäkään ;)
Kiva postaus, en edes tiennyt, että on joku ns. "väärä tapa" käyttää stoolaa.

Jennifer kirjoitti...

Täytyy myöntää, että tämä aihe on varsinainen "pet peeve" - aihe joka jostain syystä ärsyttää minua henkilökohtaisesti, mutta joka ei välttämättä ole maailmanrauhan kannalta niitä tärkeimpiä ... ;)

Stoolan kanssa sählääminen vaan näyttää minusta vähän samalta, kuin jos joku ei oikein osaa kävellä korkokengissä. Eli ei mikään rikos, mutta häiritsee kokonaisuutta.

Siksi aina toivon että naiset kantaisivat stoolansa ja iltapukunsa kauniisti ja itseluottamuksella.