perjantai 5. joulukuuta 2008

Talviasusteet

Täydellisen talvitakin seuraksi tarvitaan sopiva valikoima lämpimiä ja kivoja asusteita. 

Huivit ja kaulaliinat
Huivia valittaessa tärkein ominaisuus on kankaan väri. Huivit ja kaulaliinat tulevat aina lähelle kasvoja, joten on ensiarvoisen tärkeää valita vain sellaisia värejä, jotka saavat ihon hehkumaan. Omista parhaista väreistä valitaan sitten sellaisia, jotka sopivat myös takin sävyyn. Hehkutan usein aitojen materiaalien puolesta, mutta huivien suhteen asialla ei ole niin paljon merkitystä. Sen sijaan kaulahuiveilla voi leikitellä erilaisilla materiaaleilla, muodoilla ja tekstuureilla, jotka muuttavat takin ilmeen erilaiseksi. Kaulahuiveissa kannattaa pitää valinnanvaraa.

Ohut silkkihuivi on iholla äärimmäisen miellyttävä mutta vaatii yleensä käsinpesun. Polyester ei ehkä tuo samaa tunnetta luksuksesta, mutta sen voi heittää koneeseen muun pyykin mukana. Täyttä villaa olevat kaulaliinat ovat kaikista lämpimimpiä, mutta niiden peseminen on yhtä hankalaa kuin silkinkin. Muista puhdistaa usein käytössä olevat huivit säännöllisesti. Villalle riittää säännöllinen tuuletus ja pesu/pesula vähän harvemmin. "Käytetylle" tuoksahtavat huivit ovat ällöjä, joten huolehdi siitä että kaulaliinavarasto pysyy raikkaana.

Päähineet
Suuri osa ihmisen ruumiinlämmöstä haihtuu pään kautta, joten mitä kylmempi ilma, sitä tarpeellisempaa on pitää hattua. En tajua ihmisten vimmaa kulkea pää paljaana pakkasella. Ensinnäkin olo on epämukava, kun korvat, posket ja koko pää palelee viimassa. Toisekseen kokonaisuus näyttää naurettavalta, jos muuten on topannut itsensä kiireestä kantapäähän, mutta päälaki paistaa paljaana. Yhtä pöhköltä näyttäisi toppatakki yhdistettynä pikkukenkiin. 

Arkikäytössä pipo tai myssy on kätevä. Tupsuton ja yksinkertainen malli sopii kaupunkikäyttöön parhaiten, vauhdikkaammat versiot kannattaa jättää laskettelurinteeseen ja hiihtoladulle. Jos myssyt eivät miellytä, tilalle voi valita esim. baskerin, fedoran tai  huopahatun haluamassaan mallissa. Valinnanvaraa onneksi riittää. Voit kääriytyä villahuiviin tai valita vaikka teko- tai aidolla turkiksella reunustetun talvihupun. Olennaista on, että päähineen väri sopii ihonväriin ja sen malli kasvoihin.

Käsineet
Jokainen tyttö tarvitsee ainakin yhdet kauniit ja ehjät sormikkaat. Mieluiten samassa värissä kuin useimmiten käyttämäsi päähine. Nahkahansikkaat ovat ekstratyylikkäät, mutta niiden hankinnassa kannattaa olla huolellinen. Varo ostamasta liian pieniä nahkahansikkaita, sillä ne eivät juurikaan veny pituussuunnassa, ja liian pienet ovat kylmät ja ikävät päällä. Tarkista siis aina etukäteen, että sormet ovat hanskoissa tarpeeksi pitkät. Hyvin kylmällä säällä siistit lapaset tai rukkaset menevät myös. Pehmeä nahka on erittäin arka kosteudelle. Kastunut nahka muuttuu kuivuttuaan kovaksi koppuraksi. Jos näin on päässyt käymään, tavallinen käsirasva saattaa pelastaa tilanteen. Vedä käsineet käteen ja levitä rasva kuiten tekisit ilmankin käsineitä. Nahka imee rasvan ja muuttuu jälleen pehmeäksi. Rasvapitoinen apteekin rasva on parasta, sillä nahka imee itseensä myös hajusteet. 

Lopuksi pari sanaa koordinoinnista. Samaa sarjaa olevat asusteet luovat huolitellun ja selkeän  vaikutelman. (Paitsi jos kengät ja laukkukin ovat samaa LV-kuosia kuin hattu, hanskat ja huivi, kannattaa jo vähän rajoittaa.)  Jos et pidä hattua, koordinoi huivi ja hansikkaat. Muulloin päähine ja käsineet kannattaa valita samaa väriä, ja huivin kanssa voi sitten irroitella. Jos kaikki kolme ovat eri väriä, vaikutelma on helposti levoton. 

Ei kommentteja: